Добрите стари дни


61+Rdn5Ca1L._SL300_

от Мартин Лутер

„Да не речеш: Коя е причината Дето предишните дни бяха по-добри от сегашните? Защото не питаш разумно за това.“ (Еклесиаст 7:10)

Когато хората са неблагодарни към нас ние често започваме да се оплакваме. „Днес нещата са по-зле отколкото в добрите стари дни.“ Но не трябва да говорим така. Възрастните хора са склонни да казват: „Когато бях дете всички беше по-добро.“ Те са хора, които „хвалят отминалите дни,“ както казва един поет. Но авторът на Еклесиаст казва, че това не е вярно. Нещата никога не са били особено добре. Ние осъзнаваме колко зле са нещата сега понеже докато остаряваме и нещата, които ни ядосват нарастват.

Децата не отдават особено внимание на новините за това, че някой е ограбил или убил някой друг. Те продължават да си играят, тичат и яздят. Мислят си, че най-лошото нещо на света е някой да им открадне камъчетата. Само тогава се ядосват. Но когато станат възрастни те започват да стават чувствителни за проблемите и неблагодарността на хората около тях. Започват да се ядосват когато кон си супи крака, когато добитъка не наддава добре и т.н. Светът винаги е бил пълен с проблеми, но ние не винаги сме ги забелязвали. Когато сме били деца нищо не ни е притеснявало. Животът ни е бил относително спокоен. Но светът винаги е бил зъл. Затова уверете се, че сърцата ви са тихи и мирни. Не се разстройвайте когато виждате тези злини. Макар вие да не можете да промените света уверете се, че вие се променяте в един нов човек.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.