История на църквата 6-32


index

от Евсевий Кесарийски

Глава 32

Коментарите на Ориген съставени в Кесария и Палестина

  1. Около това време Ориген подготвил своите коментари върху Исая и Езекиил. От първия до нас са достигнали 30 книги, което е до третата част на Исая, до видението на звяра в пустинята (ср. Ис. 30:6), а от Езекиил 25 книги, които са всичко, което той написал за пророкът.
  2. Намирайки се по това време в Атина той завършил своят коментар на Езекиил и започнал коментара на Песен на Песните, който завършил до книга 5. След завръщането си в Кесария той завършил и този, общо в 10 книги.
  3. Но защо да даваме в тази история цялостен каталог на книгите на този човек, който би изисквал отделна книга? Ние сме направили и това в нашия разказ за живота на Памфилий, един свят мъченик от нашето собствено време. След като показахме колко голямо било прилежанието на Памфилий в божествените неща ние добавихме и един каталог на библиотеката, в която той събрал с творбите на Ориген и на други църковни писатели. Този, който желае може да научи оттам кои книги на Ориген са достигнали до нас. Но сега ние продължаваме с нашата история.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.