Да се държим за Христос


61+Rdn5Ca1L._SL300_

от Мартин Лутер

„А пък Аз ви казвам: Не се противете на злия човек; но, ако те плесне някой по дясната буза, обърни му и другата. На тогава, който би поискал да се съди с тебе и да ти вземе ризата, остави му и горната дреха.“ (Матей 5:39-40)

За християните не е грях да се занимават със светски неща. Вярващите имат отговорности както всички граждани – без значение дали са християни или не. Християните обаче трябва съзнателно да избягват греха и да правят това, което Христос очаква от тях. За разлика от тях хората от света не вършат това, което Христос изисква. Това е причината когато християните воюват във война, завеждат дело или налагат наказание те да действат в ролята си на войници, адвокати или съдии. Но в тези роли християните трябва да пазят съвестта и мотивите си чисти. Те не желаят да наранят никого. Затова те живеят живота си едновременно като християни и като светски хора. Те живеят като християни във всяка ситуация понасяйки трудности в света. Те живеят като светски хора покорявайки се на всички закони на страната си, ограниченията на общността и семейни правила.

В заключение, християните не живеят заради видимите неща в този живот. Тези неща са под авторитета на светското управление, което Христос не е премахнал. Външно и физически Христос не желае от нас да престъпваме светските власти и не очаква да изоставим светските си задължения. Той желае ние да се покоряваме и да използваме организациите и регулиращите сили на правителството, които пазят обществото от разпад. Но вътрешно и духовно ние живеем под властта на Христос. Неговото царство не е свързано с властта на правителството и не се намесва в нея, но желае да я приеме. Така като християни и като отделни личности ние не трябва да се противим на злия човек. От друга страна като граждани с отговорности в обществото ние трябва да се противим на злото с цялата власт, с която разполагаме.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.