Молитвата на Лот


61+Rdn5Ca1L._SL300_

от Мартин Лутер

Ето, слугата ти придоби Твоето благоволение, и с опазването на живота ми, Ти правиш още по-голяма милостта, която си показал към мене; но аз не мога да побягна на планината, да не би да ме постигне злото и да умра. Гледай, моля, тоя град е близо, за да прибягна там, и малък е. Нека побягна там, (не е ли малък град?) и така животът ми ще се опази.“ (Битие 19:19-20)

Погледнете различните части от молитвата на Лот. Първата част на една добра молитва е благодарност към Бога. Да благодарим включва да признаем Божиите чудни дела на милост и да хвалим Бога. Когато се молим с Господната молитва ние се молим за ежедневния хляб. Но преди това, в самото начало на тази молитва, ние се обръщаме към Бога като към наш Баща. С тези думи ние признаваме, че до този ден Той вече ни е давал храна и защита както прави един баща. Да хвалим и да благодарим на Бога са добри начини да признаем Неговата доброта.

Втората част на една молитва е да излеем най-дълбоките си грижи пред Бога свързани с личните ни проблеми и нужди. В случая с Лот той казва: „Ще бъда в опасност ако направя това, което казваш и побягна към планините. В миналото съм се излагал на опасност поради това, че съм бил твърде бавен. Сега може да се окажа в още по-голяма. Моля те, позволи ми това, за което моля, понеже зная, че ти си милостив.“

В третата част на Лотовата молитва той предлага собственото си разрешение на проблема и моли за Божието позволение да го приложи на практика. Той желае да побегне в близкия град където мисли, че ще бъде в безопасност. Той посочва, че това е малък град, който осигурява безопасно място за престой.

Това е молитвата на Лот. Помислете внимателно за този инцидент и какво се случва в резултат на нея. Лот се моли и Бог променя плана Си. Не е тук мястото да спорим дали Бог наистина променя решението Си или не. Но ние можем да научим това, на което ни учи Псалм 145:19: „Изпълнява желанието на тия, които Му се боят, Слуша викането им, и ги избавя.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.