Радост и скръб


61+Rdn5Ca1L._SL300_

от Мартин Лутер

„Истина, истина ви казвам, че вие ще заплачете и ще заридаете, а светът ще се радва; вие ще скърбите, но скръбта ви ще се обърне в радост.“ (Йоан 16:20)

Ние трябва да видим тъгата, плача и жалеенето описани в този пасаж от една християнска, а не от светска перспектива. Тази тъга съпътства всяко определено от Бога място в живота. Бог е създал света по такъв начин, че Той поставя хората в позиции в живота без те да разбират всичко свързано с тях. Например младите хора бързат да се оженят с музика и танци. Те с радост тичат към брака като си представят, че той е сладък като захар. По съшия начин Бог дава голяма слава и чест на принцовете и господарите. Той слага златни вериги на вратовете им, поставя ги на копринени възглавници и позволява на хората да коленичат пред тях и да ги наричат „Ваша чест.“ Дава им големи замъци и голяма слава. Тези, които не са опитвали такъв начин на живот може да смятат, че животът на тази хора не е пълен с нищо освен с удоволствия. След това, когато ги е хванал, Бог сякаш поставя въже на рогата им. Когато са хванати на тази позиция те откриват, че животът им е много по-различен отколкото са си представяли, че ще бъде. Вълнението изчезва. Нещастия и скръб развалят радостта и удоволствието.

Това е нищо в сравнение с високите истини за които Христос говори в този пасаж. Това е начинът, по който се развива живота. Той се лута между добро и зло, радост и тъга, лято и зима, слънце и дъжд, добри и лоши години, време на скръб и време на смях и след това отново трудности. Това се отнася за всички хора с техните позиции в живота. Той е много труден и неприятен, но ние всички трябва търпеливо да понесем част от наказанието положено върху Адам.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.