В един единствен ден


61+Rdn5Ca1L._SL300_

от Мартин Лутер

„Защото, ето камъка, Който положих пред Исуса, на тоя единствен камък има седем очи; ето, Аз ще изсека издълбаното на него, казва Господ на Силите, и ще изгладя беззаконието на тая земя в един ден.“ (Захарий 3:9)

Камъкът ще бъде издялан и Бог обещава, че ще премахне всички грехове за един единствен ден. Ние, разбира се, много добре знаем, че грехът не може да бъде премахнат от нищо освен от Христовите страдания. Неговите страдания носят прошка на греховете, както казва Исая.

Петър и Павел също поучават това на много места. Така, дялането на камъка символизира страданието на Христос, не зачатието или смъртта Му.

Божието обещание да премахне греховете на земята показва, че жертвите на старото свещенство не били способни да донесат прошка на греховете. Единствено страданието на Христос може да премахне греховете, нищо друго. Всичките добри дела са безполезни и дори греховни пред Бога. Единствено издяланият крайъгълен камък може да донесе прошка на греха, нищо друго.

Бог ни показва колко силна и могъща е тази прошка, когато казва, че желае да осъществи всичко това „в един единствен ден“. Този израз означава, че Той желае да извърши това за един ден – веднъж и само веднъж. Прошката и примирението, постигнати на този ден, ще са достатъчни за греховете на целия свят – от самото начало до вечността. Бог не желае да постановява начини за прошка на новите грехове, които да се повтарят ежедневно или ежегодно, както е било при старото свещенство. Народът на Израел трябвало редовно да търси прошка чрез жертви и поклонение. Христовото страдание щяло да бъде достатъчно, напълно задоволяващо. Авторът на Евреи прекрасно обобщава това: „Защото с един принос Той е усъвършенствувал за винаги ония, които се освещават.“ (Евреи 10:14).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.