История на църквата 6-18


index

от Евсевий Кесарийски

Глава 18

Амброзий

  1. По това време Амброзий, който държал ереста на Валентин, бил осъден от представянето на истината от Ориген и когато умът му бил просветен от светлината приел православното учение на църквата.
  2. Мнозина други също, чрез славата на оригеновата ученост, която била известна навсякъде, идвали при него, за да изпитат познанията му по свещените писания. И твърде много еретици и не малко от най-известите философи, усърдно учели под неговото ръководство, приемайки неговите наставления не само относно божествените неща, но също и за светската философия.
  3. Понеже когато разбирал, че някой човек има по-висок интелект той го наставлявал и във философските клонове (на познанието) – в геометрията, аритметиката и другите подготвителни науки – и след след това по-нататък във философските системи и обяснявал техните писания. Той правел наблюдения и бележки за всеки от тях, така че се прославил като велик философ дори сред самите гърци.
  4. Той наставлявал мнозина от по-малко учените в обикновените училищни клонове, казвайки, че те ще са от не малко помощ в изучаването и разбирането на божествените Писания. Поради тази причина той смятал за особено необходимо за себе си да бъде умел в светското и философско познание.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.