История на църквата 6-12


index

от Евсевий Кесарийски

Глава 12

Серапион и запазените негови книги

  1. Възможно е други да са запазили още спомени от литературните произведения на Серапион, но до нас са достигнали единствено тези адресирани до някой си Домнин, който, по времето на гонението, отпаднал от вярата в Христа и преминал към еврейското поклонение както и тези адресирани до Понт и Карик, църковни мъже, и други писма до различни хора както и още една книга написана от него за т. нар. евангелие на Петър.
  2. Той написал последната, за да обори грешките, които съдържа това евангелие поради някои в Росийската епархия, които били подмамени от него към неправилни идеи. Може би е добре да предадем няколко кратки откъса от неговата книга показващи мненията му. Той пише следното:
  3. „Понеже ние, братя, приемаме както Петър така и другите апостоли като Христос, но разумно отричаме писанията, които са му приписвани лъжливо, знаейки, че те не са ни били предадени.
  4. Когато ви посетих аз приех, че вие всички държите истинската вяра и тъй като не бях чел евангелието, което се представя под името на Петър аз казах: Ако това е единственото нещо, което води до спорове помежду ви нека да бъде четено. Но сега, след като научих от това, което ми беше казано, че умовете им са били завлечени към някаква ерес, аз ще побързам отново да дойда при вас. Затова, братя, очаквайте ме скоро.
  5. Но вие ще научите, братя, от това, което ви е било писано, че ние разбираме същността на марсианската ерес и че, без да разбита какво казва, той сам си противоречи.
  6. Понеже получили това евангелие от други, които са го изучили внимателно, а именно, от наследниците на тази, които първоначално го използвали, които ние наричаме докети (понеже повечето от мненията им са свързани с учението на тази школа) ние бяхме в състояние да го прочетем и намерихме много неща в съгласие с истинското учение на Спасителя, но някои неща добавени към това учение, които ние по-нататък ви посочваме.”

Толкова за Серапион.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.