Непознатият Били Греъм


index

от Радостин Марчев

Текстът е поместен във в. „Зорница“, март 2018

„Посланието на Йоан 3:16 присъстваше във всяка проповед, която моя баща проповядваше, понеже то показва Божията любов. То дава надежда на света.“ – каза Франклин Греъм на погребалната служба на своя баща, Уилям (Били) Франклин Греъм, който почина на 21 февруари 2018 на 99 годишна възраст. Той беше погребан до съпругата си от северната страна на библиотеката в Шарлот, северна Каролина, която носи неговото име, след поклонение на тленните му останки в Ротондата на сградата на Конгреса (Капитолия). Това се прави едва за четвърти път за частно лице и за пръв път за религиозен водач. На церемонията присъстваха 2000 гости от 50 страни, вкл. президента и вицепрезидента на САЩ.

Били Греъм е определян като един от най-влиятелните християни на 20 век и се появява над 60 пъти сред най-влиятелните мъже и жени в списъка на Галъп – повече от всеки друг.

Повечето християни познават Греъм като най-големият евангелизатор на 20 век. През своя живот той провежда над 400 похода, проповядвайки на 210 милиона души в 185 страни по целия свят, а по данни от 2008 слушателите му, вкл. чрез средствата за масова информация, надхвърлят 2.2 милиарда. Според неговата организация, 3.2 милиона души са заявили решение да следват Христос в следствие на неговия призив.

Той обаче е много повече от това. Ето някои неща за него, които не са толкова известни:

Заедно с водачи като Харолд Окенгей, Карл Хенри и Едуард Карнел, Били Греъм е един от двигателите за разграничаването на неоевангелското (по-късно наричано просто евангелско) движение от фундаментализма, призовавайки към излизане на християните от тяхната изолация и интелектуална ограниченост. Запазвайки консервативни богословски вярвания, Греъм заявява, че е готов да си сътрудничи с всеки, който не го спира да проповядва ясно Христос. Въпреки че в началото често е осъждан и критикуван (понякога дори е наричан „антихрист“ заради готовността си да приеме помощ от римокатолици в своите евангелизаторски походи) през следващите няколко десетилетия неговото виждане убедително се налага.

Греъм активно подкрепя използването на нови технологии в услуга на благовестието. Той започва филмова компания World Wide Pictures, която създава редица благовестителски продукции. Неговото телевизионно предаване Billy Graham Crusades е излъчвано ежегодно от 1947 до 2005, а радиопредаването Hour of Decision – от 1950 до 1954. Той стои и в основата на създаването на списанието „Християнството днес“ (Christianity Today), което се утвърждава като вероятно най-популярното съвременно евангелско издание.

В сътрудничество с Джон Стот Греъм стартира Движението за световна евангелизация, Лозана. Те организират събирания в Берлин през 1966 и в Лозана през 1974, където се обсъждат различни мисионерски стратегии и насърчават по-голямо сътрудничество между различните християнски общности по света.

Във време когато немалко известни телевизионни евангелизатори се забъркват в различни скандали Били Греъм е пример за изключителна прозрачност в своите действия. Едно от неговите лични правила (наричано „Правилото на Били“) е никога да не говори на четири очи с друга жена освен със съпругата си. Неговата заплата и приходи винаги са били обществено достояние. Може би най-големият му принос в това отношение е създаването на Евангелската асоциация за финансова отчетност (Evangelical Council for Financial Accountability), която работи за финансова прозрачност на освободени от данъци религиозни организации. Към момента тя е акредитирала над 2100 такива с годишни приходи почти 25 милиарда долара.

Били Греъм е духовен съветник на 12 последователни президента на САЩ – от Хари Труман до Барак Обама. В ранните си години той е склонен да флиртува твърде близко с политиката и дори лобира за Никсън, а през 60-те години „зад сцената“ насърчава известни протестанти да говорят против Кенеди опасявайки се от неговата католическа вяра. След скандала Уотъргейт обаче, той решава да бъде по-внимателен. Той спазва това решение до края на живота си. Обикновено Греъм отказва да прави политически изявления и не се идентифицира с християнски политически формации като Religious Rights и Moral Majority. Въпреки това неговото влияние върху двете движения може да се смята за значимо, макар и индиректно. На практика до голяма степен той е човекът, който отваря вратата на евангелски водачи към Белия дом.

Греъм е активен поддръжник на християнските студентски движения. Той е първият щатен работник за Младежи за Христос (Youth for Christ). Поне 9 пъти говори на събрания на InterVarsity Christian Fellowship – през 1948, 1957, 1961, 1964, 1976, 1979, 1981, 1984 и 1987. През 1950-51 води събрания в Университета в Минесота, през 1955 в Кеймбридж заедно с Джон Стот, а през 1957 – в Йейл.

Макар при ранните му походи слушателите да са сегрегирани, през 50-те години Греъм се обявява се срещу расовата сегрегация и настоява за интеграция във всеки от следващите си походи. Той кани Мартин Лутер Кинг да проповядва заедно с него по време на похода му през 1954 г. в Ню Йорк и през 1964 лично плаща парична гаранция, за да бъде той освободен от затвора след като е арестуван по време на демонстрация. Били Греъм публично се изказва против Апартейда в Южна Африка и дълго време отказва да посети страната по тази причина. Той също така кореспондира със затворения Нелсън Мандела.

Били Греъм е свързан с развитието на християнското висше образование в САЩ. Още на 28 години той става президент на Северозападния библейски колеж в Минеаполис – пост на който остава от 1948 до 1952. По-късно той е съосновател и след това член на борда на попечителите на богословската семинария Гордън-Конуел (Gordon-Conwell) и подкрепя утвърждаването на семинарията Фулър – флагманската образователна институция на неоевангелското движение в САЩ.

Няколко години преди смъртта си Греъм пише:

„Някой ден ще прочетете или чуете, че Били Греъм е починал. Не вярвайте на нито една дума… Аз ще бъда по-жив, отколкото съм сега. Просто ще сменя адреса си. Ще съм отишъл в Божието присъствие.“

Неговото многостранно наследство обаче остава да живее с нас.

1 thought on “Непознатият Били Греъм

  1. Сега могат да го сложат в залата на славата до Чарлз Фини ,с епитаф ,, Той беше приятел със света ……но Бог чрез него си свърши своята работа ,за прослава на многообразната си премъдрост!!!Силно съм изненадан,че си е сътрудничел със Стот. Значи и Стот е имал слаби моменти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.