История на църквата 6-11


index

от Евсевий Кесарийски

Глава 11

Александър

  1. Но тъй като поради преклонната си възраст Нарцис не бил повече в състояние да изпълнява официалните си задължения божието провидение повикало в служение заедно с него чрез откровение дадено в нощно видение вече споменатия Александър, който по това време бил епископ на друга епархия.
  2. Така по божие водителство, той пътувал от Кападокия където първоначално бил епископ, до Ерусалим, заради един обет и заради информация за неговите места. Хората там го приели с голяма радост и не му позволили да се върне поради едно друго нощно видение, което им се явило, което дало съвършено ясно послание на най-ревностните сред тях. Понеже станало ясно, че ако те излязат извън портите ще посрещнат епископа определен за тях от Бога. И те направили това с единодушното съгласие на епископите от съседните църкви и го заставили да остане.
  3. Самият Алексансър в лично писмо до Антоноит, което все още се пази сред нас, споменава съвместното епископство с Нарцис, пишейки следните думи в края на писмото:
  4. „Поздравява ви Нарцис, който е бил епископ тук преди мен и сега е заедно с мен в молитвите, бивайки на 116 години. Той ви наставлява, както правя и аз, да бъдете на един ум.”

Тези неща се случили по този начин. При смъртта на Серапион, Асклепиад, който сам се отличил сред изповедниците по време на гонението, го наследил в епископство в Антиохийската църква. Александър намеква за неговото избиране пишейки следното до църквата в Антиохия:

  1. „Александър, служител и затворник на Исус Христос, до благословената църква в Антиохия, поздрави от Господа. Господ направи оковите на моето затворничество леки и лесни, тъй като аз научих, че, по божието провидение, Асклепиад, който по отношение на истинската вяра е превъзходно съоръжен, е поел епископството на вашата свята църква в Антиохия.”
  2. Той показва, че изпратил писмото по Климент пишейки към края му следното:

„Почтени мои братя, изпращам това писмо до вас по Климент, блажения презвитер, мъж добродетелен и одобрен, когото самите вие добре познавате и признавате. Намирайки се тук по божията грижа и провидение, той укрепил и изградил църквата на Господа.”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.