История на църквата 6-9


index

от Евсевий Кесарийски

Глава 9

Чудесата на Нарцис

  1. Гражданите на тази епархия споменават множество други чудеса на Нарцис според традицията на братята, които го наследили, сред които се разказва следното чудо като извършено от него.
  2. Казват, че веднъж маслото се развалило, докато дяконите го наглеждали в нощта на пасхалното бдение. И когато цялото множество било разтревожено, Нарцис накарал тези, които държали светилници да почерпят вода и да му я донесат.
  3. Това било веднага направено и той се помолил над водата, и с твърда вяра в Господа им заповядал да я налеят в лампите. Когато те направили това, противно на всички очаквания, чрез една прекрасна и божествена сила природата на водата се променила в тази на масло. Малка част от него била запазена дори до наши дни от братята като спомен за чудото.
  4. Има още много неща, достойни да бъда споменати за живота на този човек, сред които е това. Някои низки хора, които не могли да устоят на силата и устойчивостта на неговия живот, и страхувайки се от наказание за множеството зли дела, които били извършили, се опитали да заговорничат срещу него и повдигнали ужасно обвинение.
  5. И за да убедят тези, които чули това, те потвърдили обвинението с клетви. Един призовал върху себе си наказание чрез огън, друг развала на тялото си чрез лоша болест, третият загуба на зрението. Но макар те да се заклели по този начин, не успели да убедят вярващите, понеже целомъдрието и добродетелният живот на Нарцис били добре познати на всички.
  6. Но той не можел по никакъв начин да понесе нечестието на тези мъже и тъй като водел философски живот от дълго време, побягнал от цялата църква, скрил се в пустинята на тайно място и останал там в продължение на много години.
  7. Но великото око на съда не било безразлично към тези неща, скоро погледнало към нечестивите мъже и докарало върху тях проклятията, с които те се обвързали. Домът на първия напълно изгорял от една единствена малка искрица и той загинал заедно със семейството си. Вторият бързо бил покосен от болестта, която призовал върху себе си – от пръста на крака си чак до върха на главата си.
  8. Но третият, разбирайки какво се случило с другите и страхувайки се от неизбежния съд на Бога, Владетеля на всичко, признал публично, че те заедно са измислили всичко. И в своето покаяние той толкова отслабнал в голямата си скръб и постоянния плач, на който се предавал, че очите му били повредени. Такова било наказанието, което тези хора понесли за своята измама.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.