Отворено писмо до Евангелски вестник


Уважаемо издание,

Пиша Ви във връзка с Вашата статия „Пътят на Стивън Хоукин от атеист до вярата в Бога” публикувана вчера (14.3.2018). Казано направо, проблемът с нея е, че тя не съдържа почти нито една вярна дума.

Още по-голям проблем е, че същия текст още преди 2 години шестваше в българското медийно пространство разпространяван от такива стожери на свободното и просветено слово като „Брадва.бг” (Всъщност тя все още стои на неговия сайт – почти идентична с това, което вие сте публикували). Дори и това обаче не е първоизточникът. „Новината” води началото си от World News Daily Report където е публикувана под името Stephen Hawking Admits Intelligent Design Is ‘Highly Probable’. В самият сайт има указан disclamer, който изрично казва: „WNDR assumes however all responsibility for the satirical nature of its articles and for the fictional nature of their content. All characters appearing in the articles in this website – even those based on real people –  are entirely fictional and any resemblance between them and any persons, living, dead, or undead is purely a miracle.” С други думи това е хумористичен сайт, който създава новини, в които няма нищо вярно.

Третият проблем е, че тази „новина” не мина съвсем незабелязано у нас – тя беше доста широко дискуситирана в мрежата като многократно беше определена като фалшива.

Четвъртият проблем е, че статията се появява във връзка със смъртта на Стивън Хокинг – един от големите учени на нашето време. Някой просто е взел старата статия, поотърсил е праха от нея и е добавил няколко думи свързани с тъжния повод. Мисля, всички ще се съгласим, че е проява на много лош вкус да експлоатираме по този начин краят на жизнения път на който и да е човек.

Уважаемо издание, нямам причина да се съмнявам в добрите ви намерения. Усилията, които полагате за поддръжката на вашия вестник са ценни, а християните имат нужда от читави медии, които да позволяват гласът им да се чуе. Въпреки това е недопустимо критериите за проверка на материалите, които публикувате да паднат под санитарния минимум. Фалшивите новини,  с които е заливана нашата страна са се превърнали в истинско бедствие причиняващо повсеместно оглупяване. Жалко е ако християните, които претендират, че познават истината участват в това.

Да казвам какво следва да направите считам за излишно – то е самоочевдно. Искрено Ви моля да го направите – с цялата сериозност и отговорност на това, с което сте се заели и със съзнанието, че сте избрали за част от своето име думата „евангелски.”

С уважение:

Радостин Марчев

Допълнение: Същия ден (15.03.18) Евангелски вестник не само свали статията, но и публикува официално извинение, под което един човек се подписа със собственото си име. Това е достойно поведение, за което съм благодарен.

4 thoughts on “Отворено писмо до Евангелски вестник

 1. Уважаеми г-н Марчев,

  Приемаме критичните бележки, относно посочената от Вас публикация в Евангелски вестник. Статията съдържаше непотвърдена от достоверни източници информация. Използвани бяха няколко източника, чиято информация се оказа невярна. Текстът на статията е свален от Евангелски вестник. Извиняваме се за допуснатата грешка.

  Радостина Василева
  Редактор, Евангелски вестник

 2. Аз също Ви благодаря за достойната реакция. Искам да Ви уверя, че въпреки доста острия тон написаното от мен не е било насочено лично – към Вас или към изданието.
  Желая Ви всичко добро.

 3. Както подобава между християни! За да се прослави Христа !И някой да каже ……….!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.