История на църквата 6-5


index

от Евсевий Кесарийски

Глава 5

Потамиена

  1. Василид може да се смята за седмият. Той довел до мъченичество прославената Потамиена, която все още е известна сред хората от страната заради многото неща, които претърпяла за опазване на свето целомъдрие и девство. Понеже тя преуспявала към съвършенство по ум и във физическа благодат. Пострадала много заради Христовата вяра накрая, след мъчения, които са твърде ужасни и страшни, за да се изговорят, тя, заедно със своята майка, Мерсела, били предадени на смърт чрез огън.
  2. Съдията, чието име било Акила, който след като измъчил цялото й тяло, я заплашил, че накрая ще я предаде на гладиаторите, за да я опозорят. След като помислила малко, попитана за своето решение, тя дала отговор, който бил сметнат за нечестив.
  3. Поради това тя веднага получила присъда и Василид, един от служителите в армията, трябвало да я предаде на смърт. Но докато хората се опитвали да я дразнят и обиждат с грозни думи, той отблъснал тези, които я обиждали, показвайки й голяма милост и благост. И разбирайки за състраданието на човека към нея тя го наставила да има смелост понеже ще моли своя Господ за него след като си отиде и той скоро ще приеме своята награда за милостта, която й е показал.
  4. Казала това тя благородно устояла докато горящата купчина била натрупвана малко по малко около различни части на тялото й, от края на пръстите й до върха на главата й. Такава била борбата понесена от известната девица.
  5. Не много след това Василид, когато другите войници пискали от него да се закълне по някаква причина, казал, че не му е позволено да се кълне за каквото и да е понеже той е християнин и явно изповядал това. Отначало те помислили, че се шегува, но когато продължил да твърди това той бил заведен при съдията и, признавайки обръщението си пред него бил затворен. Но братята в Бога дошли при него и го разпитали за причината за неговото внезапно и забележително решение. Казва се, че той отговорил, че Потамиена, за три дена след своето мъченичество стояла до него през нощта и поставяла корона на главата му и казала, че е молела Господа за него и е получила каквото е искала и че скоро ще го вземе при себе си.
  6. Тогава братята му дали Господния печат[1] и на следващия ден, след като дал славно свидетелство за Господа, той бил обезглавен. И мноизина други в Александрия са записани както бързо приели Христовото слово в тези времена.
  7. Понеже Потамиена им се явявала в сънища и ги наставлявала. Но нека това да е достатъчно по въпроса.

[1]  T.e. кръщението

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.