История на църквата 6-3


index

от Евсевий Кесарийски

Глава 3

Докато бил още много млад той прилежно учел Христовото Слово

 1. Но докато преподавал в училище, както той сам ни казва, и в Александрия нямало кой да наставлява хората във вярата, понеже те били избягали поради страха от преследването, някои езичници дошли при него, за да чуят Божието слово.
 2. Първият от тях, казва той, бил Плутарх, който след като живял добре, се удостоил с божествено мъченичество. Вторият бил Херакъл, брат на Плутарх, който също като него представил изобилни доказателства за философски и аскетичен живот и бил счетен за достоен да замести Деметрий като епископ на Александрия.
 3. Той бил на 18 години, когато оглавил катехизисното училище. Той също така придобил известност по време на гонението на Акила, Александрийският управител и името му било почитано сред водачите на вярата, поради милостта и добротата, които показал към всички свети мъченици, както тези, които познавал, така и непознатите.
 4. Понеже той не само, че бил с тях когато те били в окови и до окончателната им присъда, но когато светите мъченици били водени на смърт той бил твърде дързък и вървял с тях към опасността. И понеже действал смело и с голяма дързост поздравявал мъчениците с целувка, често езическите тълпи събрали се заради тях се разярявали и в някои случаи дори се спукали върху него.
 5. Но чрез помощта на Божията ръка той бил напълно и чудотворно избавян. Същата тази божествена и небесна помощ отново и отново, невъзможно е да кажем колко често, поради голямата ревност и дързост за Христовото слово, го пазела когато попадал по този начин в опасност. Толкова голяма била ненавистта на невряващите към него, поради множествата наставени от него в свещената вяра, че те поставили ред войници около къщата, в която живеел.
 6. Така ден след ден гонението се надигало срещу него, така че целия град повече не можел да го търпи, но той бил гонен от къща в къща и във всяка посока поради множествата, които посещавали божествените наставления, които той давал. Понеже неговият живот също така показвал правилно и похвално поведение според практиката на божествената философия.
 7. Понеже казват, че начинът му на живот отговарял на неговото учение и учението му на неговия живот. Така поради Божията сила работеща с него той подбудил твърде много хора към ревност подобна на своята собствена.
 8. Но когато видял, че дори още повече идват при него, за да бъдат наставени и катехизисното училище било поверено единствено на него от Деметрий, който предстоявал над църквата, той сметнал поучението на граматика за несъгласно с обучението в божествените предмети и оттогава се отказал от своето граматическо училище като маловажно и като пречка за божествено учение.
 9. Тогава, разсъждавайки, че няма да има нужда от чужда помощ, той се разделил с всички ценни книги от древната литература, които притежавал, задоволявайки се да получава от продавача само по 4 обола на ден. В продължение на много години той живеел философски по този начин отхвърляйки всички подтици на младежките желания. През целия ден той се подлагал на значителна дисциплина и през по-голямата част от нощта се предавал на изучаване на божествените Писания. Той се ограничавал колкото е възможно повече до най-философски живот, понякога чрез дисциплината на поста, а понякога лишавайки се от сън. И в своята ревност той никога не спял на легло, а върху земята.
 10. Повече от всичко той учел, че думите на Спасителя в евангелието трябва да бъдат живяни, при което наставлявал, че не трябва да притежаваш две горни дрехи нито да се използват обувки, нито пък човек да се занимава с грижи за бъдещето.
 11. С ревност надвишаваща неговата възраст той живеел в студ и голота и отивайки до големи крайности на бедността много учудвал хората около себе си. Наистина той натъжил мнозина от приятелите си, които желаели да споделят своите притежания с него поради тежките трудове, които виждали, че понася в поучението на божествените неща.
 12. Но той не намалил своето устояване. Казват, че в продължение на няколко години никога не носел обувки и за твърде много години се въздържал от вино и от всички други неща отвъд необходимата храна, така че намирал в опасност да се съкруши и да повреди здравето си.
 13. Представяйки такива доказателства за философски живот на тези, които го наблюдавали той възпламенил мнозина от учениците си към подобна ревност, така че видни мъже дори от невярващите езичници и такива, които следвали учението и философията посещавали неговите наставления. Някои от тях приели до дълбините на душата си вярата в божествеото слово и се показали бележити в преследването, което тогава течало, а някои били заловени и пострадали мъченически.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.