История на църквата 5-1


КНИГА V

от Ириней Лионски

index

Въведение

1. Сотер, епископ на Римската църква, починал след като бил епископ за 8 години и бил наследен от Елевтер, дванадесетия от апостолите. В 17 година на император Антоний Вер[1] гонението на нашите хора се усилило в някои области поради надигането на градски тълпи. Съдейки по броя в един единствен народ множество пострадали като мъченици по целия свят. За потомството е оставен запис на тези неща, който заслужава непрестанно да бъде припомнян.

2. Едно пълно описани съдържащо най-достоверната информация по въпроса се намира в нашия Сборник на мъчениците, който съдържа един разказ, който е както исторически така и наставнически. Тук аз ще повторя някои части от него, които са необходими за настоящата ни цел.

3. Други историци са описали военните победи и трофеите взети от враговете, умението на генералите и мъжествената храброст на войниците опетнени с кръв и с неизброими убийства заради децата, родината и други притежания.

4. Но нашия разказ за Божието управление ще запише с незаличими букви най-мирната война водена заради мира на душата и ще разкаже за хора извършили смели дела заради истината вместо за родината и за благочестието вместо заради най-скъпите притежания. Той ще предаде на неумиращата памет дисциплината и тежко изпитаната твърдост на религиозните атлети, трофеите извоювани от демоните, победите над нашите невидими врагове и венците положени на главите им.

[1] 177. Евсевий бърка Марк Аврелий с Луций Вер.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.