Какво е фундаментализъм


от Роджър Олсън

images

Най-доброто кратко обяснение на понятието фундаментализъм може да бъде намерено в един почти напълно забравен нео-евангелкси богослов, Едуард Джон Карнел (1919-1967). Карнел бил президент на семинарията Фулър. Той съшо така бил християнски философ и богослов написал много книги. В The Case for Orthodox Theology той пише, че „фундаментализма е ортодоксалност, което се е превърнала в култ” (113, курсивът е оригинален). Карнел същ така прави разлика между фундаментализма като движение и фундаментализма като манталитет (113).

Ето как Карнел описва фундаменталисткия манталитет: „Манталитета на фундаментализма е доминиран от идеологическо мислене. Идеологическото мислене е грубо, нетолерантно и доктринарно. То вижда принципи навсякъде като всички тези принципи достигат до него в ясните цветове на черно и бяло. То изключва себе си от ограниченията, които първородния грях поставя в историята. То води свети войни без да признава елементите на гордост и личен интерес, които предизвикват битките. То създава нови злини докато се опитва да коригира старите” (114).

Фундаменталисткото движение е мъртво, но части от него продължават да съществуват и фундаменталисткия манталитет (или това, което аз предпочитам да наричам един духовно-богословски етос) остава и е силен – дори сред тези, които наричат себе си „евангелски християни.”

Ето какво търся аз – една критична маса от духовно-богословски „симптоми,” които намирам за общи и за почти уникални (като ударения и влияние) сред това конкретно племе.

  1. Тенденция да издигат учения, които исторически са били смятани за „второстепенни” (не основополагащи) в статуса на догми, така че всеки, който ги поставя под въпрос за тях поставя под въпрос самото благовестие.
  2. Тенденция да прекъсват „християнско общение” с други евангелски християни смятани за доктринално „нечисти” заедно с тенденцията да ги представят по погрешен начин, за да накарат останалите да ги избягват.
  3. Тенденция да „ловуват ереси” сред останалите евангелски християни и да награждават фундаменталистите, които ги „откриват” и „разобличават” – дори там където споменатите „ереси” не са истински ереси според нито един изповедален стандарт споделян от евангелските протестанти.
  4. Тенденция да поставят доктриналната „истина” над етиката, така че погрешното представяне на чуждите виждания, за да бъдат те отхвърлени и маргинализирани, или дори хората да бъдaт уволнени, се смята за оправдано.
  5. Тенденция да бъдат обсебени от „либерално богословско мислене,” което ги кара да виждат такова дори където то не съществува заедно с тенденция да се отвращават от всяка несигурност и неяснота свързана с доктринални и библейски въпроси.

ВИЖ ОЩЕ: КАКВО Е ЛИБЕРАЛНО ХРИСТИЯНСТВО

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.