Възход и падение на комплементарното учение за Троицата – 2


41ZoaFxxKyL

от Кевин Джилс

Приноса на две реформирани комплементарни жени

В историята за гражданската война за Троицата сред комплементарите избухнала през Юни 2016 трябва да бъде споменат приноса на две смели и богословски способни жени: Рейчил Милър и Ейми Бирд. Те проправят пътя говорейки открито преди който и да е мъж-богослов да се осмели да напусне комплеменарните редици[1]. И двете са част от реформираната традиция. И двете вярват, че мъжете трябва да водят църквата, но не симпатизират особено на начина, по който мнозина комплементари говорят за жените. И двете са убедени, че йерархическото учение на Грудъм/Уеър за Тоицата е изключена от изповедите на църквата. Ейми Бирд, заедно с Карл Трумън и Тод Пруит, поддържа уебсайта The Alliance of Confessing Evangelicals, The Mortification of Spin. Тя пише под псевдонима „домакиня богослов.” Рейчил Милър от своя страна  е новинарски редактор на The Aquila Report и поддържа собствен уебсайт наречен A Daughter of the Reformation.

Рейчъл Милър дава първия изстрел довел до гражданската война сред комплементарите започнала сериозно през Юли 2016. През 2012 тя първа повдига някои въпроси за начина, по който мнозина от останалите комплементари говорят за жените[2]. Ейми Бирд следва нейните стъпки публикувайки подобни постове в убсайта The Mortification of Spin. През Февруари 2013 тя пише няколко статии критични към патриархалното комплеменарство[3]. Тя дори нарича неговото учение „осветен тестостерон[4].” Подобна критика към коплементаризма е заразна. Комплементарите като общо правило вярват, че това, което учат е „това, което Библията учи.” Така всяка критика на тази позиция е по дефиниция отричане на авторитета на Библията и доказателство, че човекът е „евангелски-феминист” и либерал. Без значение колко груби неща комплементари могат да кажат за жените, и понякога това може да бъде твърде унизително, водачите на комплементарното движение рядко или никога не изразяват несъгласие. За щастие Бирд има влиятелни приятели мъже, които са съгласни с нея: Карл Трумън и Тод Пруит. Първо през 2013 в Mortification of Spin  те поставят въпроса дали комлементарното учение не насърчава семейното насилие[5], твърде заплашителен въпрос за комплементарните кръгове. След това, очевидно в защита на казаното от Ейми Бирд, Карл Трумън публикува няколко поста критикуващи популярното комплементарно учение[6].

Трябва да спомена и Андрю Уилсън, англичанин комплементар, който в отговор на тези постове задава въпроса кога комплементарното учение „преминава в пълна глупост[7].”

Съвсем не е изненадващо, че започнали да критикуват някои от вижданията на водещи комплементари за жените, те преминават към критика на йерархически подредената Троица. Отново Рейчъл Милът прокарва пътя. През Септември 2014 тя за първи път поставя под въпрос това учение[8] и след това през май 2015[9] публикува много критичен коментар на книгата True Woman 101: Divine Design[10], написана съвместно от Мери Касиан, почетен професор по   Women’s Studies в Южната баптистка богословска семинария, Кентъки и Нанси Лейт ДеМос, широко публикуван автор и радио водещ, и двете комлементари. Милър е силно засегната от факта, че Касиан и ДеМос основават подчинението на жените на една йерархически подредена Троица. Като „дъщеря на реформацията” тя знае, че подобни учения противоречат на Никейската изповед. Нейните публикации се появяват цяла година преди Лиъм Голигър и Карл Трумън да се изкажат отрицателно за учението за Троицата на Грудъм/Уеър. Написаното от Милър подготвя пътя за тези мъже да говорят. Ейми Бирд широко популяризира постовете на Милър за Троицата. Така тези две жени окуражават мъжете богослови да заемат позиция по въпроса. В следствие на това през Юни 2016 първо Лиъм Голигър[11], а след това и Карл Трумън[12] пишат по-рано споменатите постове в The Mortification of Spin открито противопоставяйки се на учението за Троицата на Груъм и Уеър. Когато Рейчъл Милър видяла поста на Голигър тя „предположила, че той ще бъде пренебрегнат както когато тя, Бирд и други по-рано са критикували вечното подчинение на Сина[13].” Тя и Бирд са изненадани от последвалото. Бирд казва: „Аз поканих един мъж да напише (критика на комплементарното учение за вечното подчинение на Сина) и изведнъж мъжете се оказаха загрижени и го забелязаха[14].

Надявам се историците на евангелизма през първата част на 21 век, които говорят конкретно за поражението на грешката на субординацията, ендемична в комплементарното движение по това време, да не пренебрегнат приноса на тези две жени. Те са първите комплементари, които открито говорят срещу опасните аспекти на комплементарното учение и едва по-късно са последвани от мъже.

[1] Други жени-комплементари са говорили след тях, някои безкритично, подкрепояйки Уеър и Грудъм. За това виж  Shellnutt, “The Complementarian Women,” and Reissig, “Why Complementarian Men.”

[2] Miller, “What’s Wrong with Biblical Patriarchy?”

[3] Byrd, “The UFC and Femininity;” Byrd, “Another Look at the Bikini Question,” Byrd, “John Piper’s Advice to Women in the Workplace,” Byrd, “The Spin of Patriarchy,” Byrd, “What Denny Burke Could Do,” and Byrd, “Sanctified Testosterone?”  Бирд ми сподели, че е взела думата „тестостерон” от една комплементарна книга.

[4] Miller, “What’s Wrong with Biblical Patriarchy?”

[5] Trueman and Pruitt, “What the Church Can Do.”

[6] Trueman, “An Accidental Feminist.”

[7] Wilson, “When Complementarianism ‘Slides into Sheer Silliness’.”

[8] Miller, “Is Complementarian Just Another Name for Patriarchy?”

[9] Miller, “True Woman 101;” Miller, “Continuing Down This Path Complementarians Lose,” and, Miller, “Does the Son Eternally Submit to the Father?

[10] Kassian and DeMoss, True Woman 101.

[11] Byrd, „Is It Okay?”

[12] Trueman, “Motivated by Feminism?”

[13] Quoted in Shellnut “The Complementarian Women.”

[14]  Пак там.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.