Серия амвонна – 10


ПЛАНИРАЙ ВРЕМЕТО

от Радостин Марчев

img-church-stained-glass.tmb-16x9large

Да кажем, че хората са различни означава да кажем баналност. След години практика аз съм се убедил, че записването на идеи за проповеди, примери, които мога да използвам или отбелязването на полезни цитати работи добре за мен. За други спокойно може да се окаже губене на време.

Има обаче поне едно нещо, което е универсално в подготовката на проповед – за нея трябва да бъде отделено достатъчно време.

Раждането на идеята, нейното избистряне, развитието й, обмисляне на начина на представяне и рафиниране на крайния продукт просто не може да стане по кратката процедура. Когато един проповедник има възможност да планира своето време за подготовка, но не го направи и след това претендира за водителство от Духа смело и уверено можем да кажем, че тук става дума не за водителство, а за обикновен мързел скрит в духовна опаковка – мимикрия едновременно тъжна и смешна.

За съжаление немалко проповедници не претендират за подобно водителство и въпреки това не отделят необходимото време за подготовка. Прекият резултат е, че тяхното проповядване – и съответно обществото, пред което се изправят – страда. Те може да са надарени от Бога със завидно красноречие, аналитичен ум и егзегетични способности. Въпреки това ако не заделят време, за да вложат тези дарби в една добра подготовка те няма да проповядват добре – или поне толкова добре колкото биха могли. Талантът е заровен в земята вместо да бъде пълноценно употребяван.

Повечето проповедници са постоянно притискани от куп неща, които безмилостно изяждат тяхното време. Ако е щатен пастир освен проповедник той трябва да бъде също така и душегрижител, мениджър и събирач на средства – да спомена само някои от нещата, които са на главата му. Ако е нещатен обикновено има друга работа, която поставя свои изисквания настояващи да бъдат удовлетворени. Въпреки това ако проповедникът вярва, че качвайки се на амвона той говори Божие слово и представя послание свързано с вечен живот и смърт той няма право да бъде немарлив относно своята подготовка. Анди Стенли изразява това доста драматично, но съвсем вярно:

„Как би предал това послание ако твоят 18 годишен син е решил да се откаже от всичко, на което си го учил морално, етично и богословски, освен ако няма убедителна причина да не направи това? Какво би казал тази сутрин ако знаеш, че залогът е такъв? Понеже за нечий син това може да е последният шанс…Излез и кажи каквото имаш да казваш сякаш бъдещето на твоят собствен син е заложено на карта.”

Изключения със сигурност ще има, но те трябва да са именно това – изключения, а не правило.

Няма универсална рецепта колко време трябва да се отделя за подготовка на една проповед. Без съмнение това варира не само между отделните проповедници, но и от проповед до проповед. Моите лични впечатления са, че между 7 и 10 часа за послание е нормално време за подготовка. Това не включва времето за предварително четене по темата. И, разбира се, не е възможно това време да бъде ефективно използвано в рамките на един единствен (или дори за два) ден.

Една история разказва за проповедник, който споделил, че подготвя проповедите си докато пътува към църква. Обществото се събрало и единодушно решило, че спешно трябва да намери на своя проповедник доста по-отдалечено от църквата жилище.

Бог може да работи дори със слаби проповеди – всъщност той често го прави. Той може да работи дори без проповеди. Но Бог е избрал ние да бъдем Негови съработници. Проповядването на благовестието и неговите следствия са един от начините, по които това се случва. И когато ние не сме отговорни за нашата задача вършим грях, за който носим отговорност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.