Серия амвонна – 9


ЗНАЕШ ЛИ КАКВО ГОВОРИШ

от Радостин Марчев

img-church-stained-glass.tmb-16x9large

Аз приемам за даденост, че когато един проповедник застава на амвона той е проучил внимателно богословската страна на темата, по която ще говори.

Проповядването обаче никога не може да се ограничи единствено с богословската страна на въпроса. Всеки проповедник, който желае да бъде интересен и практичен знае, че неминуемо трябва да използва в своето послание примери и информация от други области – биология, физика, математика, история или дори ежедневни случи. Например, една от най-известните проповеди на Луи Гиглио Louie Giglio – How Great is Our God – е изградена на примери почерпени от астрономията. Начинът, по който той илюстрира своята богословска идея е почерпан от изцяло друга област и това е едно от нещата, които прави посланието толкова интересно и въздействащо. Чарлз Спърджън посвещава една от своите Лекции към студентите на тази тема привеждайки хумористични примери със забавните новини от вестника.

На практика всеки проповедник прави това, макар и малцина да са толкова умели колкото тези двамата. Подобно обогатяване на проповедта може да бъде изключително благословение ако се използва удачно. При него обаче има един „тънък” момент. Той е следният – проповедниците, които се обръщат към дисциплини, в които нямат специализирани познания трябва да са убедени, че знаят какво казват. Те трябва да отделят нужното време, за да проучат въпроса поне дотолкова, че да са сигурни, че това, което говорят отговаря на истината. Това може да изглежда напълно очевидно, но на практика често се пренебрегва. Един от най-често срещаните примери е постоянното позоваване на книгата на Макс Вебер „Протестантската етика и духът на капитализма” като доказателство за това как протестантството подобрява икономическия живот на страните, в които е разпространено. Повечето от хората, които го използват дори не знаят колко сериозно са оспорени днес основните тези на Вебер не само на теоретична, но и на чисто историческа основа (виж напр. съкрушителната и много сериозно обоснована критика на Rodney Stark в The Victory of Reason: How Christianity Led to Freedom, Capitalism, and Western Success – което при това далеч не е единствена) нито пък са направили проверка на съвременното състояние на световните икономики.

Без съмнение най-често използваният източник за информация от хората днес е интернет. Проповедниците не правят изключение. Те широко използват мрежата при подготовка на своите проповеди. Едно от нещата, които те трябва да научат дори повече от останалите хора е как да различават надеждните от ненадеждните източници и как да проверяват информацията, на която попадат и която смятат след това да използват в своите проповеди. Тази съвсем реална опасност да подвежда жестоко е една от най-тъмните страни на интернет и всеки проповедник трябва да си дава сметка за нея и да вземе съответните мерки. Предвид ролята му на Божий посланик немарливостта в това отношение не би трябвало да е приемлива възможност. Не всяко нещо, което звучи интересно е вярно. Не всеки „факт,” който е използван в защита на вярата действително е такъв. Не всяка новина е истинска. Проповедниците не трябва да се поддават на изкушението да пропуснат проверката просто защото смятат, че информацията, на която са се натъкнали ще звучи много добре в тяхната проповед понеже последиците могат да са сериозни.

Съвсем не е толкова трудно да се придобият умения за проверка на надеждността на информацията. Следната статия описва някои начални стъпки в тази насока. Практикувани те доста бързо се превръщат в навик, който на практика не отнема много време.

Проповедниците могат и трябва да използват информация и примери от области, в които не са специалисти – това е жизнено важно за качеството на тяхното проповядване. В същото време те трябва да отделят нужното време и сили, за да използват верни примери и информация. Това може да изисква изминаването на „втора миля” при тяхната подготовка, но в крайна сметка е също толкова жизнено важно за качеството на проповядването.

Църквата е място където се събират най-различни хора. От време на време проповедниците ще бъдат слушани от такива, които са специалисти в областите, за които те говорят. И когато проповедникът не си е свършил домашната работа такива хора с право ще се питат как да му вярват за небесните неща, когато не си е направил труда да провери дори земните.

1 thought on “Серия амвонна – 9

  1. Напълно съм съгласен.Моят пастир например наскоро разбрал защо плът и кръв не могат да наследят Божието царство.Ами защото прочел някъде , че в стратосферата било много горещо и щели да изгорят докато летим нагоре.Изобщо не е майтап .А той това го счита ,че му се е открило свише!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.