История на църквата 4-14


Глава 14

от Евсевий Кесарийски

index

Обстоятелствата свърани с Поликарп, един приятел на апостолите

1. По времето когато Аникет бил глава на Римската църква Ириней казва, че Поликарп, който бил жив, се намирал в Рим и се срещнал с Аникет по въпроса свързан с честването на Пасхата.

2. Същият автор казва за Поликарт и друго, което се смущавам да добавя към вече казаното за него. Той се намира в третата книга на трудът на Ириней Против ересите и е както следва[1]:

3. „Но Поликарп също не само бил наставляван от апостолите и познавал мнозина от тези, които били с Христос, но също така бил и поставен от апостолите в Азия за епископ на църквата в Смирна.

4. Ние също сме го виждали в ранната си младост. Понеже той живял дълго време и починал като стар човек със славна и забележителна мъченическа смърт след като винаги поучавал нещата, които научил от апостолите, които Църквата също предава и които единствено са верни.

5. За това свидетелстват всички азиатски църкви както и тези, които до настоящото време наследили Поликарп, който бил много по-достоверен и сигурен свидетел от Валентин, Маркион и от останалите еретици. Той също бил в Рим по времето на Аникет и направил мнозина да се обърнат от гореспоменатите ереси към Божията църква прогласявайки това, което приел от апостолите, тази единствена система на истината, която е предавана от Църквата.

6 Има и такива, които са чували от него, че Йоан когато отивал на баня в Ефес и видял в нея Керинт, побягнал от банята без да се изкъпе викайки: „Нека да бягаме, за да не би банята да падне понеже Керинт, врагът на истината, е в нея.”

7. Самият Поликарп, когато веднъж го срещнал Маркион и казал: „Познаваш ли ни?” отговорил: „Познавам първородния на сатаната.” Такава предпазливи били апостолите и техните ученици, че дори не разговаряли с тези, които изопачавали истината, както казва И Павел: „След като наставиш човек, който е еретик един-два пъти остави го като знаеш, че такъв се извратил и сгрешава от самеосебе си” (Тит 3:10-11).

8. Има и едно много силно писмо на Поликарп написано до филипийците[2], от което тези, които желаят да направят това и които са загрижени за своето спасение могат да научат каква била неговата вяра и проповедта на истината.” Такива са думите на Ириней.

9. Поликарп, в своето споменато по-горе писмо към филипийците, което все още е запазено, използва някои свидетелства извлечени от първото послание на Петър.

10. И когато Антоний, наречен Пий завършил двадесет и втората година от своето царуване[3], Марк Аврелий Вер, неговият син, който също се наричал Антоний, го наследил заедно с брат си Луций.

[1] Против ересите 3.3.4.

[2] Това е единствения цялостен запазен текст от Поликарп

[3] Антоиний Пий управлявал от 22 Юли 128 до 7 Март 161.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.