История на църквата 4-13


Глава 13

от Евсевий кесарисйки

Посланието на Антоний до Общото събрание относно нашето учение

index

1. Императорът Цезар Марк Аврелий Август Арменикус, Понтификс максимус, трибун за петнадесети път, за трети път консул, към Общото събрание на Азия, поздрав.

2. Зная, че и боговете се грижат такива хора да не останат незабелязани понеже те много повече от вас биха наказали тези, които не им се покланят.

3. Но вие ги хвърляте в объркване и докато ги обвинявате в атеизъм само затвърждавате в тях убеждението, което те вече имат. За тях би било по-желателно когато бъдат обвинени да изглежда, че умират за своя бог отколкото да живеят. Поради тази причина те се явяват като победители когато дават живота си вместо да се покорят на вашите заповеди.

4. По отношение на земетресенията, които са се случвали и все още се случват, не е неудачно да ви наставя вас, които губите кураж когато това стане и все пак имате навика да сравнявате поведението си с тяхното.

5. Те наистина стават по-уверени в Бога докато вие, през цялото време, пренебрегвате, в очевидно неведение, останалите богове и поклонението на Безсмъртния, потискате и преследвате дори до смърт християните, които Му се покланят.

6. За тези хора мнозина от управителите на провинцията също писаха до нашия най-почитан баща, на които той писа в отговор, че те не трябва да преследват тези хора освен ако не изглежда, че възнамеряват нещо противно на римските закони. До мен също мнозина изпратиха известия за тях, но аз им отговорих по същия начин както и моят баща.

7. Но ако някой все още желае да повдигне обвинение срещу някой от тези хора като такъв обвиненият ще бъде оправдан от обвиненията дори ако изглежда, че той е един от тях, а обвинителят ще бъде наказан. Публикувано в Ефес в Общото събрание на Азия.”

8. За тези неща Мелито, епископ на църквата в Смирна и човек твърде известен по това време е свидетел, както става ясно от неговите думи в Апологията, която той отправил до император Вер от името на нашето учение.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s