История на църквата 4-11


Глава 11

от Евсевий Кесарийски

Еретиците от това време

index

1. “Валентин дошъл в Рим по времето на Хигин, благоденствал по времето на Пий и останал до времето на Аникет. Също и Кедрон, предшественика на Маркион, влязъл в църквата по времето на Хигин, деветият епископ, и направил изповед. Той продължава до ден днешен учейки тайно, след като отново направил изповед бил отхвърлен заради покварено учение и се отдръпнал от братската общност.”

2. Тези думи се намират в третата книга на Против ересите. И отново, в първата книга той казва следното за Кедрон: „Някой си Кедрон, който взел своята система от последователите на Симон и дошълн в Рим по времето на Хигин, деветия от епископите от времето на апостолите, учел, че Богът прогласяван в закона и пророците не бил Отец на нашия Господ Исус Христос. Понеже първият би познат, но втория непознат и първият бил справедлив, а втория добър. Маркион от Понт наследил Кедрон и развил неговото учение добавяйки безсрамни богохулства.”

3. Същият Ириней описва с голяма страст неизмеримата бездна на грешките на Валентин по въпроса и открива неговото нечестие, тайно и прикрито, подобно на скрита в гнездото си змия.

4. В добавка към тези хора той казва, че имало и друг, който живял по това време на име Марк, който бил забележително умел в магьосническото изкуство. Той описва техните нечестиви намерения и отвратителни мистерии със следните думи[1]:

5. Но някои от тях приготвят сватбено ложе и извършват таен ритуал говорейки по определен начин като се обръщат към тези, които са посветени и казват, че те празнуват един духовен брак, който е по подобие на горните бракове. Други те водят до водата и докато ги кръщават повтарят следните думи: В името на неизвестния отец на вселената, в истината, майката на всички неща, в този, който слязъл нас Исус.” Други повтарят еврейски имена, за да объркат още повече посвещаваните.”

6. Хигин, който умрял в края на четвъртата година на своето епископство бил наследен от Пий в управлението на Римската църква. В Александрия Марк бил избран за пастир след Еумен и изпълнявал служението в продължение на 13 години. Марк починал, след като изпълнявал службата 10 години и бил наследен от Келадион в управлението на Алексанрийската църква.

7. В Рим Пий починал в 15-та година от своето епископство и Аникет повел водачеството на християните там. Хагезип е записал, че той самият се намирал в Рим по това време и че останал там до времето на епиксопството на Елеутерий.

8. Юстин бил особено известен по това време. Представяйки се за философ той проповядвал Божието слово и защитавал вярата в своите писания. Той написал и една книга против Маркион[2], в която казва, че последният бил жив, по времето когато я писал.

9. Той казва следното[3]: „Имало някой си Маркоин от Понт, който дори и сега продължава да учи своите последователи да мислят, че има друг бог по-велик от създателя. С помощта на демоните той е убедил мнозина от всяка човешка раса да богохулстват крайно, да отричат, че създателят на тази вселена е Отец на Христос и да изповядват, че някой друг, по-велик от него, бил творецът. Всички, които ги следват са, както казахме, наричани християни, точно както името философия е давано на философите, макар те да не държат еднакви учения.”

10. Към това той добавя[4]: „Ние също така сме написали една книга срещу всички еретици, които съществуват, която ние ще ви предоставим ако жалете да я прочетете.”

11. Същият Юстин се сражавал твърде успешно срещу гърците и написал едно изложение съдържащо апология на нашата вяра до император Антоний, наречен Пий и до Римския сенат. Понеже той живеел в Рим. Но кой и откъде бил той сам показва в своята Апология със следните думи:

[1] Ириней, Против ересите 1.21.3

[2] За нея споменава и Ириней в Против ересите 4.16.2. Книгата не е достигнала до нас.

[3] 1 Апология 26.

[4] 1 Апология 26.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.