Серия амвонна – 4


СЪДЪРЖАНИЕ VS. ФОРМА

от Радостин Марчев

img-church-stained-glass.tmb-16x9large

В продължение на години съм се питал кое е по-важно и привличащо вниманието – съдържанието или формата на една проповед. В края на краищата достигнах до две заключения.

1. Формата не е по-важна от съдържанието. Както духовито казва Спърджън ако един проповедник може да приготви изискано духовно ястие подобно на обезкостен местен деликатес това е чудесно. Но ако не е в състояние нека да натрупа в чинията месо с кокалите – това все още е в състояние чудесно да утоли глада и да поддържа здравето на един човек.

Виждал съм хора, които притежават забележително красноречие. Благовестието на Христос обаче не е красноречие. Ако след като проповедника свърши той просто е привличал вниманието, казвал  е интересни, но не и важни и стойностни неща това на практика е изгубено време. Една такава проповед развлича и дори привлича, но не изгражда духовно. Поради тази причина формата никога не може да замени съдържанието.

2. Съдържанието не е по-важно от формата. Един проповедник може да е изключително духовно зрял, прозорлив и учен християнин, но ако не е в състояние да предаде своят опит и знания по достатъчно интересен начин той просто няма да бъде чут. Без значение дали ни харесва или не човекът, който застава на амвона трябва да спечели вниманието на слушателите си. Скучното представяне може да провали и иначе най-съдържателната проповед. Ето защо никой проповедник няма право да се задоволи с откриване на истина, която събранието трябва да чуе – той трябва да работи усилено, за да я предаде така, че тя наистина да бъде чута.

Можем да отидем дори по-далеч. Формата и съдържанието всъщност са повече свързани  отколкото понякога си мислим. Тъй като поне до известна степен проповедта е артистично произведение нейното съдържание може да бъде представено единствено посредством формата като по този начин границата между двете неща се размива. Понеже формата предава съдържанието както казва Т. Лонг вместо да разделяме двете по-добре е да говорим за „формата на съдържанието.“

Формата и съдържанието на една проповед са еднакво важни и неразделно свързани. Форма без съдържание просто развлича, но не изгражда. Съдържание без форма няма да бъде чуто. Всеки проповедник трябва да си дава сметка за това и да се  моли и работи и върху двете в своята подготовка. Ако пренебрегне някое от тях той прави това на своя отговорност.

За щастие нищо не ни кара да избираме между едното или другото.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.