Какво вярата не е


index

Новата книга[1] на Матю Бийтс стимулира мисленето в толкова много насоки, че е просто задължителна за редовия християнин – без значение дали в крайна сметка ще се съгласим с него или не.

Една от областите, в които той хвърля ръкавица е въпросът за това какво е вярата. Думата се е превърнала в такова клише от нашия речник, че редовия християнин автоматично приема, че добре знае какво означава тя когато я среща в Библията. Д-р Бийтс твърди, че това често не е така.

За да покаже това той изрежда 5 неща, които вярата Не е.

1. Вярата на е противоположното на оценка на доказателствата. Той разказва как бил посетен в домът си от двойка мормони. Когато им представител чисто историческите проблеми свързани с твърденията на основателя на движението техният отговор бил: „Ние вярваме, че можем да познаем истината единствено чрез вяра,“ след което му предложили да се молят заедно, за да получи той уверение в това. Неговият коментар е, че мнозина християни гледат на вярата по същия начин – като на нещо несвързано с или дори противоположно на достъпните доказателства и като на един по-висш източник на познание. Това понякога може да се види напр. в начина, по който някои християни отричат теорията на еволюцията – Библията казва това, аз го вярвам и оттук нататък научните факти не ме интересуват. Без значение дали фактите подкрепят или отричат еволюцията подобно третиране на вярата не е духовно здравословно. Истинската вяра няма нищо общо с фидеизма.

2. Вярата не е скок в мрака. Да скочиш в мрака означава да направиш крачка в област, в която погледнато по човешки не би могъл да се справиш със собствените си ресурси и способности, но разчиташ, че Бог ще ти помогне. Понякога вярата може наистина да изисква от нас да направим точно това – но при едно условие. То е Бог да е пискал от нас да действаме по този начин. Авраам „скача в мрака,“ принасяйки сина си в жертва, но той прави това като отговор на ясна Божия заповед. Когато такава заповед към нас липсва подобен скок няма нищо общо с вярата – той е наша, чисто човешка приумица. В този смисъл вярата не е скок в тъмното, а добре обмислен отговор на Божия заповед.

3. Вярата не е противна на делата. Макар твърдението, че никой не може да спаси себе си чрез вършене на добри дела да е напълно вярно, то лесно може да отведе човек в една друга крайност – че делата нямат никакво значение за християнския живот. Последното е толкова противно не само на Яков, който е безкрайно ясен казвайки, че „вяра без дела е мъртва,“ но и на Павел, който обикновено отделя около половината от всяко свое послание, за да обясни на християните как трябва да живеят като вярващи т.е. как тяхната вяра трябва да се „материализира“ в дела.

4. Вярата не е един светоглед, че „всичко ще бъде наред.“ Никой не трябва да се съмнява, че Бог контролира всичко, което се случва и може да обърне в добро всяка ситуация. Но това убеждение и доверие в Бога е нещо много различно от оптимизъм и позитивно мислене. Неправилното финансово планиране или неизправната кола няма да са без значение ако „имаме вяра.“ Вярата не изключва нито трезвото мислене нито личната отговорност.

5. Вярата не е интелектуално съгласие. В някои християнски кръгове битува виждането, че ако човек вярва, че Исус е умрял за греховете му и че е възкръснал и изповяда това с една молитва на покаяние може да е 100% сигурен, че е спасен и нищо не може да му отнеме това спасение. Новия Завет обаче не казва нищо подобно. Изповядването на дадени християнски истини по никакъв начин не ни гарантира спасението повече отколкото на демоните, за които Яков казва: „И бесовете вярват и треперят“ (Яков 2:19).

[1] Bates, Matthew W. Salvation by Allegiance Alone: Rethinking Faith, Works, and the Gospel of Jesus the King. Baker Academic, 2017.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.