История на църквата 3-38


Глава 38

от Евсевий Кесарийски

index

Посланието на Климент и лъжливо приписваните му писания

1. Така направил Игнатий в писмата, които ние споменахме и Климент в писмото, което се приема от всички и което той написал от името на Римската църква към църквата в Коринт. В това писмо той изказва много мисли почерпени от посланието към евреите като същевременно цитира дословно някои от изразите, които се срещат в него като по този начин показва напълно ясно, че то не е написано скоро.

2. Следователно изглежда разумно да го причислим към останалите писания на апостола. Понеже тъй като Павел писал към евреите на собствения си език някои казват, че евангелист Лука, а други, че самият този Климент, превели посланието.

3. Последното изглежда по-вероятно понеже посланието на Климент и това към евреите са подобни по своя стил и освен това мислите съдържащи се в двете не са различават много.

4. Но трябва да отбележим, че се говори и за второ писмо на Климент. На нас обаче не ни е известно то да е признато подобно на първото понеже не намираме, че древните са го използвали.

5. Някои хора в последно време представят още многословни и дълги писания под неговото име съдържащи диалози на Петър с Апион. Но никое от тях не е споменавано от древните понеже те не носят дори чистия печат на апостолското правоверие. Признатото писание на Климент е добре известно. Ние говорихме освен това за писанията на Игнатий и Поликарп.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.