История на църквата 3-36


от Евсевий Кесарийски

index

Глава 36

Игнатий и неговите послания

1. По това време Поликарп, един ученик на апостолите, бил известен човек в Азия и бил натоварен с епископството на Смирненската църква от тези, които били виждали и чували Господа.

2. По същото време подобно Игнатий се прочул и Папий, епископ на епархията в Йеропол, който бил избран за епископ на Антиохия, втория наследник на Петър и чиято слава все още се споменава от мнозина.

3. Разказите казват, че той бил изпратен от Сирия в Рим и станал храна за дивите зверове поради свидетелството си за Христос.

4. Докато пътувал през Азия пазен най-внимателно от войници той укрепявал енориите в многото градове, в които спирал чрез устни проповеди и наставления и като ги предупреждавал преди всичко да се пазят от еретиците, които по това време започнали да надделяват и ги наставлявал да държат апостолската традиция. Освен това той сметнал за необходимо да засвидетелствува традицията и писмено и да й даде крайна форма за по-голяма сигурност.

5. Така когато пристигнал в Смирна където се намирал Поликарп, той написал едно послание до църквата в Ефес, в което споменава Онисим, нейният пастир и друго до църквата в Магнезия, разположена по Меандър, в което отново споменава един епископ Дамас. Накрая той писал и до църквата в Трал, чийто епископ, казва той, по това време бил Полибий.

6. В добавка към тези той писал също до църквата в Рим умолявайки ги да не се опитват да го избавят от мъченическа смърт и по този начин да го лишат от сигурната надежда. В потвърждение на казаното е удачно да цитираме накратко от това послание.

7. Той пише следното (към римляните 5): „От Сирия до Рим, по земя и море, ден и нощ се боря със зверовете окован от 10 леопарда (това е военният отряд), които при благодеяния стават по-зли. От техните неправди повече се уча, но не от това съм оправдан.

8. Бих се насладил на зверовете, които са ми приготвени и се моля бързо да ми бъдат предоставени. И тях ще прилаская, набързо да ме погълнат, не както, когато се бяха побояли някои и не ги докоснаха. Ако пък не пожелаят доброволно, аз ще ги принудя. Прости ми.

9. Зная какво е полезно за мене – сега започвам да съм истински ученик (Христов). Дано нищо, нито видимо, нито невидимо не ми завиди (и попречи) да достигна до Исус Христос. Нека ме връхлетят огън и кръст, срещи със зверове, разсичания, пречупване на кости, отсичане на членове, унищожаване на цялото (ми) тяло, зли наказания на дявола, само да достигна до Исус Христос.”

10. Тези неща той написал от споменатия по-горе град към изброените църкви. И когато трябвало да напусне Смирна той отново писал от Троа към филаделфийците и към църквата в Смирна и особено до Поликарп, който предстоявал над последната църква. И тъй като го познавал добре като един от апостолските мъже той поверил на него, като на добър пастир, стадото в Антиохия и го умолявал да се грижи прилежно за него.

11. Същият писал и до смирненците използвайки следните думи по отношение на Христос, които не зная откъде е взел: „Но аз знам и вярвам, че Той е в плът и след възкресението. И когато дойде при тези около Петър, каза им: „Вземете, пинете ме с ръка и вижте, че не съм безтелесен демон.” И веднага те го докоснаха и повярваха[1].”

12. Ириней също знае за неговото мъченичество и споменава посланието му със следните думи: „И един от нашите казал, когато бил предаден на дивите зверове поради свидетелството си за Бога: Аз съм Христовата пшеница и ще бъда смлян от зъбите на зверовете, за да стана чист Божи хляб” (Против ересите 5.28.4).

13. Поликарп също споменава тези писма в посланието към филипяните, което му е приписвано. Думите му са както следва: „Следователно, наставлявам ви всички да бъдете покорни и винаги търпеливи във всичко, което сте видели с очите си не само в блажения Игнатий, Руфий и Зосима, но също и в други сред вас както и в самият Павел и в останалите апостоли бивайки убедени, че всички тези не са тичали напразно, но с вяра в правдата и че те са отишли на подобаващите им места до Господа, заедно с Когото са пострадали. Понеже те не възлюбили настоящия свят, но Този, Който умрял заради нас и бил възкресен от Бога за нас.”

14. И след това той добавя: „Както вие така и Игнатий ми писахте, че ако някой отиде в Смирна може да занесе със себе си вашите писма. Това аз ще направя ако имам подходяща възможност или сам или изпращайки някой като посланик до вас.

15. Писмата на Игнатой, които са изпратени до вас от него и останалите, които са с нас ние изпращаме към вас както поискахте. Те са прикрепени към това писмо и от тях ще можете да извлечете голяма полза. Понеже те съчетават вяра и практика и всяко наставление, което подобава на нашия Господ.”

Толкова за Игнатий. Той бил наследен от Хер в епископата на Антиохийската църква.

[1] Смирненци 3. Превод Св. Риболов.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.