История на църквата 3-33


от Евсевий Кесарийски

Глава 33

Траян забранява християните да бъдат търсени

index

1. Толкова голямо преследване започнало срещу нас на много места, че Плиний Секунд, един от най-известните губернатори, обезпокоен от големият брой мъченици, писал до императора за множествата предавани на смърт заради вярата им[1]. По същото време той го информирал в своята кореспонденция, че не е чувал те да са извършили нещо нечестиво или противно на законите – освен, че стават рано и пеят химни на Христос като на Бог, но отхвърлят прелюбодейството, убийството и други подобни престъпления и вършат всичко в съгласие със законите.

2. В отговор на това Траян наредил следното: християните не трябва да бъдат търсени, но когато бъдат намерени да се наказват. Поради това преследването, което заплашвало да се окаже най-тежкото било до известна степен смекчено, но все пак оставали множество претексти за тези, които желаели да ни сторят зло. Понякога хората, понякога управниците на различни места заговорничели против нас, така че макар да нямало голямо преследване местните гонения все пак продължавали в определени провинции и мнозина верни по различни начини пострадали като мъченици.

3. Ние взехме своят разказ от латинската апология на Тертулиан, която споменахме по-горе (виж 2.2). Преводът е както следва: „И наистина ние откриваме, че да ни търсят е забранено. Понеже когато Плиний Секунд, управителят на една провинция, осъдил някои християни и ги лишил от достойнство[2], той бил объркан от множеството и не знаел какво да предприеме по-нататък. Затова той писал до император Траян, информирайки го, че освен тяхното нежелание да принасят жертви не е намерил в тях нищо нечестиво.

4. Той казва също, че християните ставали рано сутрин и пеели химни на Христос като на Бог и за да опазят своята дисциплина забранявали убийството, прелюбодейството, грабежа и други подобни неща. В отговор на това Траян писал, че християните не трябва да бъдат издирвани, но когато бъдат намерени да се наказват.” Такива били събитията случили се по това време.

[1] Писмото на Плиний до Траян, както и отговорът на императора, са достигнали до нас. Те могат да се намерят ТУК.

[2] Гръцкият превод тук се отклонява от латинския оригинал, който казва: „някои осъдил, а други лишил от достойнство”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.