История на църквата 3-32


Глава 32

от Евсевий кесарийски

Симеон, епископът на Йерусалим пострадал мъченически

index

1. Казва се, че след епохата на Нерон и Домициан под упралението на един император, чието управление ние сега записваме[1] се повдигнало гонение срещу нас на някои места и в някои градове в следствие на народни бунтове. Ние разбираме, че през това гонение Симеон, синът на Клопас, за когото ние казахме, че бил вторият епископ на Ерусалимската църква (виж глава 11) пострадал мъченически.

2 Хагезип, чийто думи ние вече цитирахме на някои места, е свидетел и на този факт. Говорейки за някои еретици той добавя, че Симеон бил обвинен от тях по това време и понеже било ясно, че е християнин той бил измъчван по различни начини в продължение на много дни и удивил твърде много дори самия негов съдия и присъстващите и накрая пострадал смърт подобна на тази на нашия Господ.

3. Но нищо не звучи така както да чуем самият историк, който пише следното: „Някои от тези еретици повдигнали обвинения срещу Симеон, синът на Клопас, на основание, че той бил потомък на Давид и християнин. Така той пострадал мъченически на възраст 120 години докато Траян бил император и Атик губернатор.”

4. Същият писател казва, че когато се издирвали Давидовите потомци неговите обвинители също били арестувани като принадлежащи към това семейство. И може разумно да се предполага, че Симеон бил един от тези, които видели и чули Господа съдейки от продължителността на неговия живот и от факта, че евангелието споменава за Мария, жената на Клопас (Йоан 19:21), който бил бащата на Симеон както ние вече показахме (виж глава 11).

5. Същият историк казва, че имало и други наследници на т. нар. братя на Спасителя, чието име било Юда, който, след като засвидетелствувал пред Домициан, както вече записахме (виж глава 20) вярата в Христос живял до времето на Траян.

6. Той пише следното: „Следователно, те дошли, и поели водачеството на всяка църква като свидетели и като роднини на Господа. И след като се установил пълен мир във всяка църква те останали до времето на император Траян и докато срещу гореспоменатия Симеон, син на Клопас, чичо на Господа, били повдигнати обвинения от еретиците и той бил обвинен поради същата причина пред губернатора Атик. След като бил измъчван в продължение на много дни той пострадал мъченически и всички, включително проконсула, се удивлявали, че на възраст 120 години той можал да понесе толкова много. И заповядали да бъде разпънат.”

7. В добавка към тези неща същият човек, описвайки нещата случили се през този период, записва, че Църквата до това време била останала чиста и непокварена девица, тъй като, ако имало опити да се поквари здравото правило на спасителното проповядване те останали скрити в неясна тъмнина.

8. Но когато свещения ред на апостолите пострадал смърт по различни начини и поколението на тези, които били счетени за достойни да чуят вдъхновената мъдрост със собствените си уши починали тогава съюзът на безбожните грешки се въздигнал чрез измамата на еретическите учения, който, понеже никой от апостолите вече не бил жив, се опитал пряко и смело да говори, противно на проповядването на истината, „лъжливо наричаното знание” (1 Тимотей 6:20).

[1] Траян, който цаувал от 98 до 117 сл. Хр.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.