Предписва ли Библията съпругът да осигурява семейството, а съпругата да стои у дома?


от Радостин Марчев

index.jpg

Тази седмица някой отново ми каза, че според Библията съпругът трябва да работи, осигурява прехраната на семейството, а жената трябва да стои у дома, да създава уют и да възпитава децата. Това са определени от Бога задължения и тяхното пренебрегване носи лоши последици за семейството. На тази основа по-нататък беше развита идеята как съвременната еманципация подкопава този идеал и е до голяма степен отговорна за редица настоящи проблеми – от високото ниво на разводите, до липсата на подходящ пример и възпитание на децата.

Подобни идеи са широко разпространени в съвременните евангелски среди. Простичкия въпрос, който трябва да бъде зададен в случая е къде точно в Библията Бог е постановил подобен ред и разпределение на задълженията? Лично аз се затруднявам да открия такова ясно предписание. Нещо повече, той не може да бъде извлечен дори ако просто наблюдаваме начина на живот на библейските герои.            

След установяването си в обетованата земя народът на Израел се превръща в преобладаващо земеделско общество. По-голямата част от хората разполагат с парче земя, което обработват. Средностатистическия мъж не търси работа извън дома, а работи своята собственост като произвежда блага за собствено потребление и за размяна. Средностатистическата жена също остава в къщи – но тя също работи, помагайки на своя съпруг (Това между другото се отнася и за децата от доста ранна възраст.). С други думи – и  мъжът и жената стоят у дома, и двамата работя. Те разпределят задълженията си и всеки от тях е отговорен за отглеждането и възпитанието на децата и за благосъстоянието.

Това е доста по-различна картина от предписваната по-горе. Всъщност Библията, поне в инструкциите към народа на Израел, прави една крачка по-нататък. Постановявайки принципа на т. нар. Юбилейна година, при която продадената земя се връща при първоначалните се собственици, тя парира социалното разслояване чрез концентриране на основния производствен ресурс в ръцете на малка група хора в течение на времето. С това на практика тя „циментира“ един модел различен от този, който някои хора твърдят, че Бог е постановил.

Как се е стигнало до подобно изкривяване? Простият отговор е, че някои християни са издигнали в култ един модел от времето на западната индустриална революция през 18-19 век когато икономическите условия доста радикално се променят, което на свой ред води до големи промени в начина, по който хората живеят и работят (Нещата, разбира се, са по-сложни – за по-подробно обяснение виж връзкатав края на статията).  Но нямаме чисто библейски основания да смятаме, че това е БожиЯТ – в смисъл на единствен, краен, най-добър и постановен – идеал за отношения в семейството. По своята същност това е чисто човека конструкция превърната след това в квази-закон.

Понякога във връзка с гореказаното защитниците на моделът „мъжът снабдява, а жената стои у дома“ твърдят, че еманципацията на жените води до неудачно заемане от тях на мъжки професии и по този начин влошава икономическата обстановка. Това е интересна концепция не на последно място поради разделянето на професиите на „мъжки“ и „женски.“ Интересното за мен е най-вече критерият, според който се прави подобно разграничение. Аз не отричам, че в някои случаи може да има чисто физиологични предимства за извършването на определен вид работа от единия пол. Такива може са например работите свързани със значително физическо натоварване. Струва ми се обаче, че тези случаи не са чак толкова много на брой (а дори и при тях можем да говорим единствено за средно статистическо предимство, а не за напълно универсален принцип – напълно възможно е например да има някои жени по-силни физически от някои мъже). При останалите нещата не са толкова лесни. Мъжка или женска професия е счетоводството? Научното занимание с история? Компютърните технологии? Готварството ни предлага доста интересен случай. Докато в болшинството домакинства готвят жените то някои от най-добрите професионални готвачи са мъже. Това мъжка или женска работа/професия е? Затруднението нараства още повече когато добавим и промяната в извършването на дадени дейности обусловена от развитието на технологиите. Например прането традиционно се счита за женска работа. В момента обаче в къщи разполагаме едновременно с автоматична пералня и сушилня. Дори при най-добро желание аз не съм в състояние да кажа какво прави една жена по-подходяща да сложи мръсните дрехи в пералнята и след това да ги премести в сушилнята, която се намира на около 20 см. от нея.

Казано просто би било добре подобни дискусии да генерират не само догматични твърдения, а и повече егзегетика и историческа информираност. В противен случай може да се каже, че говорим глупости – в най-същностният смисъл на думата.

Повече по темата

Как бъркаме индустриалната революция с едемската градина.

Съпруга и майка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.