Против ересите 3-29


Глава 29

от Евсевий кесарийски

Николай и сектата наречена с неговото име

1. По това време се появила и т. нар. секта на николаитите, която просъществувала за много кратко време. Тя се споменава в Апокалипсиса на Йоан (виж Откр. 2:6,15). Те се хвалели, че основателят на сектата бил Николай, един от дяконите, който, заедно със Стефан, бил избран от апостолите, за да служат на бедните (Деяния 6). Климент от Александрия, в третата книга на своята Стромата (Стромата 3.4), казва следното за тях:

2. „Те казват, че той имал красива съпруга и след възнесението на Спасителя, обвинен от апостолите в завист, я поставил сред тях и дал позволение на всеки, който желае да се омъжи за нея. Понеже те казват, че това било в съгласие с казаното от него, че човек трябва да оскърбява плътта. И тези, които последвали неговата ерес, имитирайки сляпо и глупаво това, което той казвал и вършел, безсрамно блудствували.

3. Но аз разбирам, че Николай не поглеждал друга жена освен тази, за която бил женен и що се отнася до децата му неговите дъщери останали девствени до старините си, а синовете му останали непокварени. Ако това е така когато той довел жена си, която той ревностно обичал, сред апостолите той очевидно се отричал от страстите си. И когато използвал израза „да оскърбява плътта” той имал предвид себеконтрол пред лицето на удоволствията, които са ревностно търсени. Понеже аз смятам, че, в съгласие със заповедта на Спасителя, той не желаел да служи на двама господари, на удоволствието и на Господа.

4. Те казват, че и Матия учел същото, че трябва да се борим срещу подтиците на плътта и да не им се поддаваме заради удоволствия, но да укрепваме душата чрез вяра и познание.” Толкова за тези, които тогава се опитали да изопачат истината, но за по-кратко време отколкото е необходимо да разкажем това понеже много бързо изчезнали.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.