Да познаваме Бога


от Мартин Лутер

Защото Божият гняв се открива от небето против всяко нечестие и неправда на човеците, които препятствуват на истината чрез неправда. Понеже, това, което е възможно да се знае за Бога, на тях е известно, защото Бог им го изяви. (Римляни 1:18-19)

Ние сме толкова ужасно покварени от греха, че оставени сами на себе си вече не можем да познаваме Бога. Ние сме се отдалечили от правдата на закона и сме паднали в ямата на лъжите. Смятаме, че можем да се примирим с Бога чрез дела, които сами измисляме. Използвайки своя човешки разум ние можем да разпознаем Бога в Мойсеевия закон, както учи Римляни 1:19. Но евангелското послание казва, че ние не можем истински да познаваме Бога чрез своя човешки разум.  Благовестието е едно ново откровение, което идва от небето. То не само ни учи за Десетте заповеди, но също ни казва и че всички  ние сме били заченати в грях и сме безнадеждно изгубени. Никой не може напълно да се покорява на Мойсеевия закон. Ще бъдем спасени единствено чрез благодатта и истината на Исус Христос. Това е дълбочината на Неговата природа и Божията воля.

Когато са изкушавани да се прилепват към Мойсеевия закон или към собствената си праведност всички хора трябва да признаят, че никой няма да се спаси или дори да познае Бога освен чрез Христос. Никой няма да бъде оправдан освен ако този човек първо не е обърнат чрез благодатта и истината на Сина. Тази истина е скрита за нашия човешки разум, затова много хора не знаят нищо за нея.

Ние трябва да намерим закрила в Христос като допълзим при Него в смирение полочвайки всичко чрез Неговите милост и благодат.  Това е, което Бог възнамерява и желае. Това означава да познаваме Бога по правилен начин. Така ние не можем да видим Бога чрез Мойсеевия закон или чрез нашия човешки разум. Никой не може да си представи какъв е Той. Никой не може да се издигне до Неговата висота. Той е твърде възвишен за нас. Единствено роденият от Бога ще види Бога.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.