История на църквата 3-28


Глава 28

от Евсевий Кесарийски

Ересиархът Керинт

index

1. Ние разбираме, че по това време се появил Керинт, авторът на друга ерес. Гай, чийто думи цитирахме по-горе (виж 2.25.7), в Диспутът, който му е приписван, пише следното за този човек:

2. „Но и Керинт, чрез откровения, за които претендирал, че са написани от един велик апостол, показал пред нас велики неща, за които лъжливо твърдял, че му били изявени от ангели. Той казвал, че след възкресението царството на Христос ще се установи на земята и че плътта пребиваваща в Ерусалим тоново ще бъде обект на желания и удоволствия. И бивайки враг на Божиите Писания, целейки да измами хората, той твърдял, че ще има период от хиляда години за женене и празненства.”

3. Дионисий, който бил епископ на паството в Александрия в наши дни, във втората книга от своята творба За обещанията, където казва някои неща за Апокалипсиса на Йоан, които извлича от традицията, споменава същият човек със следните думи:

4. „Но (те кават, че) Керинт, който основал скета наречена с неговото име, керинтияни, желаейки добра репутация за своите поставял името в началото. Понеже учението, което той учел било следното: че црството на Христос било земно.

5. И тъй като самият той бил отдаден на телесни удоволствия, които били напълно чувствени по своята природа, той мечтаел, че царствто ще се състои в нещата, които той желаел, а именно, в насладите на корема и сексуалните страсти, в яден, пиене, женене, в празици и жертви с убиване на животните, под прикритито на които той възнамерявал още повече да задоволи своите апетити.”

6. Това са думите на Дионисий. Но Ириней, в първата книга на своята творба Против ересите (1.26.1) ни дава някои противни лъжливи учения на същите хора и в третата книга описва една история, която заслкужава да бъде записана. Той казва, осланяйки се на авторитета на Поликарп, че апостол Йоан веднъж влязъл в баня, за да се изкъпе. Но научавайки, че там се намира и Керинт, той скочил от мястото си и се втурнал към вратата понеже не можел да понесе да остане под един покрив с него. И той посъветвал хората, дошли с него да направят същото казвайки: „Нека да бягаме, за да не падне банята. Понеже Керинт, неприятелят на истината, е в нея” (3.3.4).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.