История на църквата 3- 26


от Евсевий кесарийски

index

Глава 26

Магьосникът Менандър

1. Меннадър, който наследил Симон магьосника, се показал чрез своето поведение още един инструмент на дяволската сила, не по-малък от предишния. Той бил самарянин, който владеел магьосничеството не по-малко от своят учител като в същото време разказвал дори още по-удивителни истории от него.

2. Понеже той казвал, че сам е Спасителят, който бил изпратен на земята от невидимите еони за спасението на хората и учел, че никой не може да постигне господство над създалите света ангели ако преди това не премине през магьосническата дисциплина предавана от самия него и не приеме от него кръщение. Тези, които били счетени за достойни за това щели да получат дори в настоящия живот пълно безсмъртие и никога нямало да умрат, но щели да останат завинаги и без да остаряват щели да станат безсмъртни. Тези факти лесно могат да бъдат научени от книгата на Ириней (Против ересите 1.23.5 и 3.4.3).

3. Юстин, в пасажът, в който споменава Симон, описва и този човек със следните думи (Апология 1.26): „И за един човек, Менандър, също самарянин, от град Капаретия, ученик на Симон, и вдъхновен от дяволите, ние знаем, че е измамил мнозина докато бил в Антиохия чрез магическото си изкуство. Той убеждавал тези, които се обръщали към него, че те никога няма да умрат и днес има някои живи, които поддържат това мнение.”

4. Това наистина била дяволска хитрост, такива магьосници, които използвали името на християните, да оклеветят великата тайна на благочестието чрез магьосническо изкуство и чрез тях да направят за подигравка учението на църквата за безсмъртието на душата и възкресението от мъртвите. Но тези, които избират такива хора за свои спасители са отпаднали от истинската надежда.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.