Нашата надежда и нашата политика


от Скот МакНайт

screen-shot-2012-11-02-at-2-05-46-pm1

По някое време през нощта или тази сутрин есхатологията на американските християни ще стане явна. Ако спечели един републиканец и християните са въодушевени или убедени, че идват златен век тези християни имат политическа есхатология.

Или обратното, ако симпатизиращите на демократите християни се обезсърчат и станат безнадеждни понеже е спечелил републиканец (или пък християните републиканци се обезсърчат и депресират понеже е спечелил демократ) тези християнин имат една имперска, политическа есхатология.

Не мога да си представя християните през 1 век в Римската империя да са таили подобна надежда чудейки се дали Нерон или Британий ще наследи Клавдий.

Къде е нашата надежда? Можете да сте сигурни, че аз се надявам нашата страна да разреши международните си конфликти и да се справи с бедността и проблемите свързани с образованието и расизма. Надявам се да развие и по-добра икономика. Но накъде се обръща моята надежда когато мисля за бедността или за проблемите с образованието и расизма? Дали се фокусира върху някаква политическа партия? Дали черпи своята енергия от представата, че ако правилния кандидат спечели проблемите ни ще се разрешат? Ако е така аз твърдя, че нашата есхатология е станала имперска и политическа. За мен е без значение дали говорим за десен евангелист, който кърши ръце с надежда да спечели републиканец или ляв прогресивен демократ преплитащ пръсти с надеждата да спечели демократ. И двамата имат сбъркана есхатология.

Ако вашият кандидат изгуби това няма да промени и с една йота нашето задължение да следваме Исус. Нито с една йота.

Миналата нощ си легнах с Исус като Господ. Днес станах с Исус като Господ. И всеки ден отсега и през цялата вечност Исус е Господ.

Нашето участие в изборите не трябва да бъде виждано като лост, който ще намести Божия есхатологичен план за този свят. Къде е нашата надежда? 8 Ноември може да ни покаже.

Това, което се надявам, че той ще покаже е следното:

Нашата надежда е в Бога. Големият южноафрикански мисиолог Дейвид Бош в своята книга Transforming Mission докосва мнозина от нас когато казва, че мисията на църквата всъщност не е мисия на църквата, а Божията мисия. Нашият призив е да участваме в missio Dei, Божията мисия в този свят. Затова при избори можем да използваме времето отново да сверим личната си мисия с Божията мисия. Там лежи нашата надежда.

Нашата надежда е в Божието благовестие. Божията мисия е формирана от благовестието. Днес някои хора желаят да сведат благовесието до личното спасение докато други искат да го превърнат в обществена политика и секуларизирано Божие царство. Благовестието е за Царят Исус Христос и благовестието е за гражданите на царството, които служат на този Цар без значение кой е „на власт.” Тук лежи нашата надежда.

Нашата надежда е в Божието благовестие, което създава един Божий народ. Божията определена от благовестието мисия създава един нов Божий народ. Всъщност изкушението за добрите протестанти да прескачат от Битие 3 (грехопадението) направо към Римляни 3 (спасението) трябва постоянно и съзнателно да бъде отхвърляно. Благовестието създава граждани на царството, които формират църквата и живеят това видение.

Ние трябва да постоянно да си напомняме как определената от благовестието работа винаги и завинаги създава един Божий народ. Първото нещо, което Бог направи с Авраам беше да го превърне в заветен народ, Израел. Любимата дума на Исус беше „царство.” И Павел беше посветен на църквата богослов-мисонер. Тук лежи предизвикателството във време на избори.

Ние сме изкушавани да разделяме САЩ на добрите и лошите и да забравяме, че благовестието има хора и от двете страни на политическите линии. Дори повече от това: ние сме изкушавани да мислим, че победителите от изборите са тези, които са благословени от Бога докато Божието благословение е върху Божият народ. Божията получила сила от благовестието мисия създава един нов народ, църквата, където можем да видим как тази мисия действа. Тук лежи нашата надежда.

Нашата надежда е в Божието благовестие, което създава един Божий народ, който разпространява Божието благовестиет по света. Значимата книга на Крис Райт The Mission of God ни напомня, че изборите са свързани с мисията: Бог създава Божий народ, не за да може Божият народ да се сравнява с тези, които не са Божий народ, а за да могат Божиите хора да станат свещенство в този свят бивайки посредници на Божията мисия, така че всички да чуят, че благата вест за Божията благодат е пътят напред.

Нашата надежда е в Божията мисия в този свят и тази мисия надхвърля това, което се случва на 8 Ноември.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.