История на църквата 3-20


от Евсевий Кесарийски

index

Глава 20

Роднините на нашия Спасител

1. „От наследниците на Господа все още били живи внуците на Юда, за когото се казва, че бил брат на Господа по плът.”

2. Има информация, че те принадлежали към Давидовото семейство и били доведени при император Домициан от Евокат. Домициан се страхувал от идването на Христос подобно на Ирод. Той ги попитал дали те са наследници на Давид и те признали, че са. След това той ги попитал каква друга собственост и колко пари притежават. Двамата отговорили, че имат само 9000 динария[1], разделени поравно помежду им

3. и че тази собственост не се състои в сребро, а в едно парче земя, което съдържа само 39 акра и от което те събират своите такси[2] и се прехранват със собствения си труд.

4. След това те показали ръцете си, представяйки здравината на телата си и мазолите по ръцете си от непрестанния труд като доказателство за това.

5. Когато били попитани за Христос и за Неговото царство, от какъв вид и как и кога ще се яви, те отговорили, че това не е временно нито земно царство, а небесно и ангелско, което ще се яви в края на света когато той ще дойде в слава, за да съди живите и мъртвите и а въздаде на всеки според делата му.

6. Чувайки това Домициан не ги осъдил, а презирайки ги като маловажни ги отпратил и чрез декрет постановил да се прекрати гонението срещу църквата.

7. След като били освободени те управлявали църквата понеже били свидетели както и роднини на Господа. След като се възцарил мир те доживели до времето на Траян. Тези неща са предадени от Хагезип.

8. Тертуалин също споменава Домициан със следните думи[3]: „Същото опита и Домициан, този полу-Нерон в жестокостта. Но понеже у него все пак имаше нещо човешко, той лесно прекрати начинанието си, като възстанови дори честта на тези, които бе пратил в изгнание.”

9. След като Домициан управлявал 15 години[4] и Нерва наследил империята Римския сенат, според писателите, които записвали историята в онези дни[5] постановили почестите към Домициан да бъдат прекратени, тези, които били несправедливо заточени да се върнат по домовете си и собствеността им да бъде възстановена.

10. По това време апостол Йоан се върнал от своето заточение на острова и намерил подслон в Ефес според една древна християнска традиция.

[1] Динарият бил сребърна римска монета на стойност 16 или 19 цента.

[2] Т.е. таксите, които плащат в натура от плодовете на земята.

[3] Тертулиан, Апология на християнството 5.4

[4] Домициан управлявал от 14 Декември 81 до 18 Септември 96.

[5] Виж Дио Касий, LXVIII. 1 sq., и Светоний Domitian, гл. 23.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.