История на църквата 3-18


от Евсевий кесарийски

index

Глава 18

Апостол Йоан и Апокалипсиса

1. Казва се, че през това гонение апостолът и евангелист Йоан, който още бил жив, бил осъден да живее на остров Патмос заради свидетелството си за Божието слово.

2. Ириней, в петата книга на своите Срещу Ересите (Против ересите 5.30.3), където говори числото на името на Антихриста, което е дадено в т.нар. Апокалипсис на Йоан (Откр. 13:18), казва следното за него:

3. „Ако е било необходимо открито да бъде възвестено неговото име в настоящето, то би било обявено от този, който е и видял откровението. Защото откровението е било малко преди нашето време, но почти през нашия век, в края на царуването на Домициан.”

4. Наистина до такава степен учението на нашата вяра процъфтява в това време, че дори тези писатели, които са далеч от нас не се колебаят да споменават в своите истории преследването и мъченичеството случило се по това време.

5. И, наистина, те вярно са описали времето. Понеже те са записали, че в 15-та година от управлението на Домициан, Флавиа Домитила, дъщеря на една сестра на Флавий Климент, който по това време бил един от римските консули, била заточена заедно с мнозина други на острова Понтия заради своето свидетелство за Христос.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.