Как (не) се прави апологетика – 3


от Радостин Марчев

images

От доста време многократно се натъквам на една история широко разпространявана в Интернет пространството от християни. Накратко тя разказва как Алберт Айнщайн засрамил свой професор, който твърдял, че няма Бог. Освен на стените на мои приятели историята може да се види и в множество сайтове, напр. ТУК, ТУК, ТУК, ТУК, ТУК и ТУК. Същата дори е превърната в клип в Vbox.

Разбира се, елементарната проверка бързо показва, че историята просто не е вярна (виж напр. ТУК и ТУК). От краткото търсене, което направих единствено „Гнездото. нет” посочва, че има съмнения в нейната достоверност.

Този случай (който може да бъде умножен многократно) показва поне две важни неща свързани с християнската апологетика.

1. Християнската апологетика има за цел да приведе аргументи в подкрепа на християнската вяра. Посочването на неверни аргументи очевидно не е добра апологетика. Но още по-лошо е когато човек не само използва неверни аргументи, а съвсем съзнателно мами, за да защити своята позиция. В случая с тази история измамата е очевидна – към (реален или фиктивен) разказ, който по всяка вероятност първоначално е циркулирал самостоятелно е добавено името на Айнщайн, с цел да му предаде допълнителна тежест. За съжаление подобни измамни практики не са рядкост в християнските среди (Дарвин, който на смъртния си одър се отрича от своята теория на еволюцията е едно от нещата, които първо ми идват наум).

Ако християнството е истина то няма нужда от подобна защита. Всъщност всяка подобна „защита” го компрометира.

2. Аз съм много далеч от мисълта, че огромната част от хората, които използват тази история мамят умишлено – в случая самите те са подведени. Но това също ни прави лоша услуга. Когато се опитваме да убедим някой за неща, с които очевидно самите ние не сме наясно, нашето свидетелство съвсем естествено „олеква.” Една проверка на фактите, с които оперираме е просто наложителна. А последната често се прави много лесно.

 Виж още

КАК (НЕ) СЕ ПРАВИ АПОЛОГЕТИКА 1

КАК (НЕ) СЕ ПРАВИ АПОЛОГЕТИКА 2

2 thoughts on “Как (не) се прави апологетика – 3

  1. Благодаря ти, Радо, за тези коментари. Наистина има нужда от по-сериозно отношение към подобни митове. Вярата, бих казал, изисква това. Липсата на елементарно познание на християнската апологетика през столетията е повсеместна. Затова намирам този блог за много ценен. Аз съм православен християнин, но ти се радвам, защото вземаш вярата си на сериозно и знаеш историята на църквата. На многая лета.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.