Богословието и огледалото на Писанието


51yopwchvml-_sx331_bo1204203200_Основната задача на евангелското богословие е да каже, на основата на Писанията, какво Бог прави в Христос и след това да покаже как да живеем това на практика. Казано по друг начин: целта на евангелското богословие  да помогне да се създаде общност от ученици, хора, които са разбрали и отговорили на реалността на благовестието – хора, които са станали „малки Христосовци“ и по този начин изпълняват своето призвание да живеят като Божии образи.

Надеждата на благовестието ни кара да гледаме напред (винаги обновяващи се). Знанието, че днешните християни не са първите приели благовестието ни кара да гледаме назад и да се учим от миналото (винаги връщащи се).

Евангелското богословие е едновременно надежда и наследство. Именно тази динамична позиция, разположено между миналото и бъдещето, прави евангелското настояще един момент зареден е есхатологично значение (винаги отговарящи): „Днес ако чуете гласът Му не закоравявайте сърцата си“ (Евреи 3:7-8, 15; 4:7 ср. Пс. 95:7-8). Амбицията на евангелското богословие е да се върне назад към това, което Божиите хора са чули в миналото, да обнови уморените традиции и да отговори с готовност и покорство на Божият призив да вървят напред в настоящето.

Vanhoozer, Kevin J., Treier, Daniel J. Theology and the Mirror of Scripture: A Mere Evangelical Account (Studies in Christian Doctrine and Scripture). IVP Academic, 2015.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.