История на църквата – 3-10


от Евсевий кесарийски

Глава 10

Начинът, по който Йосиф споменава божествните книги

index

1. „Следователно ние нямаме множество книги, кото си противоречат една на друга, но имаме само 22, които съдържат запис на цялото време и са с право са смятани за божествени.

2. От тях 5 са от Мойсей и съдържат законите и традициите свързани с произхода на човека и по-нататъшната история до смъртта му. Този период съдържа почти 3000 години.

3. От смъртта на Мойсей до смъртта на Аретаксеткс, който наследил Ксеркс като цар на Персия пророците, които следвали след Мойсей писали историята на собственото си време в 13 книги[1]. Останалите четири книги съдържат Божии химни и предписания регулиращи на човешкия живот.

4. От времето на Артаксеркс до нашето собствено време са били записани всички събития, но описанията не заслужават такова доверие както това, което ние полагаме в тези, които ги предшестват понеже по това време нямало точно пророческо наследство.

5. Колко много сме привързани към нашите писания е видно ясно от начина, по който се отнасяме към тях. Понеже, макар да е изминало толкова много време, никой не се опитва нито да добави нито да отнеме от тях, но всеки евреин от самото си раждане е учен да ги смята за Божие учение и да пребъдва чрез тях и, ако е необходимо, радостно да умре за тях.”

Тези бележки на историка аз сметнах за полезни да добавя в тази връзка

6. Друга книга от не малка стойност написана от същия автор е За върховенството на разума, която някой наричат Макавеикум, понеже съдържа описание на борбата на тези евреи, които се сражавали мъжествено за истинската религия както е описано в книгите наречени Макавейски.

7. И накрая на 12 книга от своите Древности самият Йосиф казва, че той си поставил за цел да напише съчинение в четири книги за Бога и Неговото съществуване според традиционните мнения на евреите както и за законите, защо те позволяват някои неща докато забраняват други. Същият автор също споменава в своите творби за други книги написани от него.

8. В добавка към тези неща удачно е да цитираме и думите, които откриваме в края на Древности[2] в потвърждение на свидетелството, което извлякохме от неговото описание. На това място той напада Юст от Тивериада, който, подобно на него самия, се опитал да напише история на съвременните събития, заради това, че не пише истината. Представяйки много други обвинения срещу него, той заключава със следните думи:

9. „Аз наистина не се страхувам за своите писания подобно на теб, но, обратното, представил съм ги на самите императори когато събитията са се случвали почти пред очите на хората. Понеже аз съм уверен,че съм запазил истината в своето описание и затова не бях разочарован в очакванията си, че ще получа тяхното одобрение.

10. Представих историята си и на мнозина други, някои от които бяха очевидци на войната, както например, цар Агрипа[3] и някои от неговите роднини.

11. Защото императорът Тит толкова силно пожела знанието за събитията да достигне до хората единствено чрез моята история, че подписа книгите със собствената си ръка и заповяда те да бъдат публикувани. И цар Агрипа написа 62 писма свидетелствуващи за достоверността на описанието.” От тези писма Йосиф представя две[4]. Но това е достатъчно по отношение на него. Нека да продължим с нашата история.

[1] Тринадесетте книги са Исус Навин, Съдии и Рут, Самуил, Царе, летописи, Ездра и Неемия, Естир, исая, Еремие и Плач, Езекиил, Данаил, Дванадесетте малки прорка, Йов.

[2] Пасажът се намира в Живота на Йосиф, а не в Древности.

[3] Агрипа II.

[4] Писмата са запазени в неговата Биография.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.