История на църквата 3-1


Глава 1

от Евсевий Кесарийски

Частите на света, в които апостолите проповядвали Христос

1. Такова било положението на евреите. Междувременно светите апостоли и ученици на нашия Господ се пръснали по света. Партия[1], според традицията се паднала на Тома като негово поле за работа, Скития[2] на Андрей и Азия[3] на Йоан, който, след като живял там за известно време, починал в Ефес.

2. Изглежда Петър проповядвал в Понт, Галатия, Витиния, Кападокия и Азия на разпръснатите евреи. Накрая, достигайки до Рим, той бил разпънат надолу с главата понеже сам поискал да пострада по този начин. Какво да кажем за Павел, който проповядвал Христовото благовестие от Ерусалим до Илирик и след това пострадал мъченически по времето на Нерон? Тези факти са записани от Ориген в третия том на неговият коментар на Битие[4].

[1] Партия по времето на апостолите била независимо царство простиращо се от Инд до Тигър и от Каспиския до Персийския залив.

[2] Името Скития се изпозлвало широко от древните хора в един широк смисъл включвайки всички всички земи на север от Каспийско и Черно море. Но две Скитии били разграничавани в една по-конкретна употреба: европейска Скития простираща се на север от Черно море между Дунав и Танаис и азиатска Скития, простираща се на изток от Урал. Тук се има предвид първата.

[3] Проконсулска Азия включвала единствено малка част от мала Азия лежаща на брега на Средиземно море и включваща Мизия, Лидия и Кария.

[4] Това е единственият запазен фрагмент от коментара на Ориген.

1 thought on “История на църквата 3-1

  1. невероятна книга историческа радо благодаря ти че я превеждаш моля те довърши и от кирил ерусалимски поучителните

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.