История на църквата 2-26


Глава 25

от Евсевий Кесарийски

Преследването при Нерон, в което Петър и Павел били почетени в Рим с мъченичество заради религията

1. Когато властта на Нерон била напълно установена той започнал да следва нечестиви желания и дори се въоръжил срещу религията на Бога на вселената.

2. Да опише колко огромно било неговото нечестие не е целта на настоящата книга. Тъй като мнозина са описали неговата история с най-точни разкази човек може, ако пожелае, да научи от тях размера на необикновената му лудост под влияние на която, след като погубил без причина огромен брой хора той изпаднал в такава жажда за кръв, че не пожалил дори най-близките си роднини и най-скъпи приятели, но убил своите майка, брат и жена, заедно с мнозина други от собственото си семейство, както би постъпил с лични и обществени врагове, погубвайки ги с различни видове смърт.

3. Но към всички тези неща той добавил и това конкретно престъпление, което все още липсвало и станал първият император, който се показал враг на Божествената религия.

4. Римлянинът Тертулиан е свидетел на това. Той пише следното[1]: „Направете справка в хрониките си. Там ще откриете, че пръв Нерон се разбесня с императорския си меч срещу изповядващите това учение, веднага щом то се появи в Рим. Ние дори се гордеем, че първият ни хулител е такъв, защото, които го познава, е наясно, че Нерон е осъждал само най-достойни неща.”

5. Така, публично заявявайки че е пръв сред големите Божии врагове, той пожелал да погуби апостолите. Записано е, че Павел бил обезглавен в самият Рим, а Петър по подобен начин бил разпънат по времето на Нерон. Това описание за Петър и Павел е потвърдено от факта, че имената им се пазят дори до днес в тамошните гробища.

6. Това е потвърдено по подобен начин и от Гай, един църковен член, който се издигнал по времето на Зефирин, римския епископ. Той, в публичен спор с Прокъл, водачът на фригийската ерес[2], казва следното за местата, на които лежат светите мощи на гореспоменатите апостоли:

7. „Но, аз мога да покажа трофеите на апостолите. Понеже ако пожелаете да отидете до Ватикана или пътя Остия ще намерите трофеите на тези, които положили основите на тази църква.”

8. А че те и двамата претърпели мъченичество по едно и също време е казано от Дионисий, епископ на Коринт, в неговото послание към римляните със следните думи: „С това увещание вие свързвате заедно посятото от Петър и Павел в Рим и Коринт. Понеже и двамата сели и по подобен начин поучавали в нашия Коринт.” Цитирах тези неща, за да може историческата истина да бъде потвърдена.

[1] Апология 5.3

[2] монтазнизма

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.