Как да комуникираме с културата без да губим благовестието – 4?


от Ръшел Муур

index

Една църковна култура информирана от Царството трябва да започне от тук. Ако ще бъдем хора, които се застъпват за правото на живот ние трябва да отхвърлим идолите си. Маргинализацията на църквата в едно светско общество може да ни даде възможност да направим това. След едно поколение християнски църкви подчертаващи, понякога явно, а понякога не, финансов и политически просперитет, чудно ли е, че докато подкрепата на живота се движи от гласуване за кандидати до справяне с нежелана бременност, толкова много църковни членове се плъзгат в мрака на най-близкия голям град с една виновна съвест и плик пълен с пари? Мамона е ревнив бог и е въоръжен до зъби. Ние трябва да създадем една формирана от Царството култура в нашите собствени църкви, която постоянно да свети със светлината на Христос там където тези лъжливи богове съществуват сред самите нас.

След това ние трябва да покажем какво означава да вярваме, че живота на човека се състои в нещо повече от изобилието на неговите притежания. Ние правим това, първо, като разпознаваме, че борбата за живот не е въпрос просто на църквата срещу света, а на Христос срещу църквата. Ние трябва да се покаем за начина, по който ние, понякога дори без да знаем това, оценяваме силните повече от безпомощните. Нека да спрем да издигаме нашите църковни свидетелства и публикации как Бог е „благословил” милионерите, които дават десятък. Нека да престанем да възвеличаваме атлетите-знаменитости и кралиците на красотата като доказателство за Божието благословение. Нека да покажем, че Бог ни е благословил в един Христос, Който никога не е имал успешна кариера или балансирана банкова сметка, но Който е бил благословен от Бога с живот и с деца, които никой не може да изброи, от всяко племе, език и народ.

Какво би означавало за вашето свидетелство в подкрепа на живота ако местната ви църква има дякон или водач на хвалението със синдром на Даун? Какво би означавало за нашето свидетелство в подкрепа на живота ако човека, който чете Писанието следващата Неделя не умее да се представя добре, а вместо това е заекващия глас на една възрастна жена в началните стадии на деменция? Това би изпратило сигнал, че животът е повече от приписваната му полезност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.