История на църквата 2-23


Глава 22

Павел бил изпратен вързан от Юдея в Рим, представил своята защита и бил оправдан по всички обвинения

от Евсевий Кесарийски

1. Фест бил изпратен от Нерон като заместник на Феликс. По негово време него, след като представил своята защита, Павел бил изпратен вързан в Рим. С него бил Аристарх, когото той в своите послания напълно естествено нарича затворник заедно с мен (виж Колосяни 4:10). И Лука, който написал Деяния на апостолите, завършва историята на това място след като казва, че Павел прекарал две години в Рим като затворник и проповядвал словото без да го възпира никой (Деяния 28:30).

2. Така след като представил защитата си казват, че апостолът отново бил изпратен на проповедническо служение и след като дошъл в града за втори път пострадал като мъченик. При това затваряне той написал второто послание към Тимотей, в което споменава своята първа защита и надвисналата над него смърт.

3. Чуй неговото свидетелство: „При първата ми защита,” казва той, „никой не взе моята страна, понеже всички ме оставиха. Дано Господ да не им вмени това за грях. Но Господ беше с мен и ме укрепи, така че чрез моята проповед да могат да чуят всички езичници. И аз бях избавен от лъвови уста” (2 Ти. 4:16-17).

4. С тези думи той ясно казва, че при първия случай, за да може напълно да извършпи делото на проповядването, той бил избавен от лъвови уста, като с това има предвид Нерон както е вероятно от по-късните му жестокости. Затова по-късно той не добавя подобен израз: „Той ще ме избави от лъвови уста” понеже видял в духа, че краят му няма да се забави.

5. Затова той добавя към думите: „И той ме избави от лъвови уста” следното изречение: „Господ ще ме избави от всяко дело на лукавия и ще ме спаси и въведе в небесното Си царство” (2 Тимотей 4:18) намеквайки за скорошното си мъченичество, което той предсказва още по-ясно в същото послание, където пише: „Защото аз вече ставам принос, и времето на отиването ми настава” (2 Тимотей 4:6).

6. Освен това, в своето второ послание към Тимотей той казва, че Лука е с него когато пише (2 Тимотей 4:11), но не е бил при първата му защита (2 Тимотей 4:16). Затова е вероятно Лука да е написал Деяния на апостолите по това време, продължавайки историята до времето когато бил с Павел.

7. Тези неща ние добавихме, за да покажем, че мъченичеството на Павел не се случило по времето на пребиваването в Рим, което описва Лука.

8. Това наистина е вероятно понеже отначало Нерон бил по-склонен към милост и защитата на Павел на неговото учение била приета по-лесно. Но когато той напреднал в нечестивите и дръзки дела апостолите била нападнати както и останалите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.