История на църквата 2 – 10


Глава 9

от Евсевий Кесарийски

Мъченичеството на апостол Яков

1. „Около това време” (става ясно, че той иа предвид времето на Клавдий) „цар Ирод[1] простря ръцете си и хваня някои от църквата. И той уби с меч Яков брата на Йоан” (Деяния 12:1-2).

2. Относно този Яков, Климент, в седмата книга от своите Хипотипози[2], описва една история, която заслужава да бъде спомената. Той я разказва така както я е приел от тези, които живели преди него. Той казва, че човекът, който водел Яков към съда, когато го видял да дава своето свидетелство, бил докоснат и изповядал, че самитя той също е християнин.

3. Така и двамата били поведени заедно и по пътя той молел Яков да му прости. И той, след като помислил малко, казал: „Мир да бъде на теб,” и го целунал. Така и двамата били обезглавени по едно и също време.

4. Тогава, както казва божественото Писание (Деяния 12:3), Ирод, при смъртта на Яков, виждайки, че това дело било угодно на евреите, нападнал и Петър и го затворил и би го убил ако той, поради намесата на един ангел, който дошъл при него през нощта, не бил чудно освободен от оковите си и по този начин пуснат на свобода, за да служи на благовестието. Такова било Божието провидение по отношение на Петър.

[1] Ирод Агрипа I

[2] Този фрагмент е запазен единствено от Евсевий

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.