Докъде стига глупостта ни – 14


ДОКЪДЕ СТИГА ГЛУПОСТТА НИ – 14

или как крадецът вика „Дръжте крадеца”

         от Радостин Марчев

1

Днес християни.ком за пореден път „направиха деня ми.”

Предисторията

Преди около година започнах да забелязвам, че доста мои познати споделят на стените си материали свързани с християнството, които варираха от неверни до откровено глупави. В това няма нищо чак толкова странно само по себе си тъй като много от ползващите виртуалното пространство нямат представа как да проверяват информацията, на която се натъкват в него. Интересното в случая беше, че голяма част от тези споделяни материали идваха от един и същ източник – сайта християни.ком.

Оказа се, че неговите собственици редовно преглеждат някои откровено жълти български интернет сайтове и препечатват от тях (често без дори да споменават източника) всичко, което им е се стори интересно. Макар да не се ограничават единствено до информация пряко или косвено свързана с християнството голяма част е точно такава. Така ние можем да научим, че от Май 2014 на всички новородени деца в България ще бъде имплантиран чип, че НАСА крият информация за огромен астероид, който много скоро ще удари земята, но Бог е дал откровение на много християни, които разпространяват тази информация, че „световноизвестен учен” (философ) е доказал (!), че Бог съществува, че правителството на САЩ е унищожавало стотици скелети на гиганти, че Стивън Хоикинг е заявил публично, че „Господ съществува,” че на дъното на Червено море са открити останки от удаванета армия на Рамзес, преследвала бягащите евреи, че в човешкия геном има закодирани библейски стихове, които сега учените са в състояние да „прочетат,” че 70 години преди Христос (!) в галилеейските пещери са се крили ранни християни и т.н.

Повечето от тези статии попадат откровено в графата „жълта глупост,” никоя от тях не е вярна, а някои са специално създадени от хумористични сайтове, които пускат подобни „новини” и след това доволно „гледат сеира.” Междувременно много християни доверчиво и с най-добро желание да споделят вярата си ги споделят на стените си предизвиквайки реакции от съжаление до презрение и смях.

Реакцията

Тъй като тези последствия ми се видяха твърде негативни аз написах серия от статии свързани с подобни материали. До този момент те са следните:

Чипомания

Бог, доказателства и жълта преса

Докъде стига глупостта ни

Докъде стига глупостта ни – 2

Докъде стига глупостта ни – 3

Докъде стига глупостта ни – 4

Докъде стига глупостта ни – 5

Докъде стига глупостта ни – 6

Докъде стига глупостта ни – 7

Докъде стига глупостта ни – 8

Как се проверява информация

Докъде стига глупостта ни – 9

Къде все пак ни е астероида?

Докъде стига глупостта ни – 11

Докъде стига глупостта ни – 12

Докъде стига глупостта ни – 13

Една част от тях разглеждат конкретни „новини” и показват, че не може да им се вярва. Друга част са свързани с техните източници (вкл. хора, претендиращи, че са пророци). Трета обясняват как се проверява информация от мрежата и защо е важно това да се прави.

Макар тонът на статиите да е остър той винаги е бил насочен към конкретната новина или общо към сайта, който я публикува, но не и към личности. Когато съм споменавал хората свързани с публикациите това винаги е било само след като те самите са ми писали преди това.

Проблемът

Причините да напиша тези статии са две.

 1. Намирам за изключително вредно християните да слагат по стените си подобни материали понеже това дискредитира едновременно и тях и християнството като цяло. Важно е християните да разберат, че не трябва да вярват на всичко, което се намира в „нета” и да се научат да проверяват информацията, която достига до тях.
 2. Струва ми се недопустимо християни да се занимават с преписване на лъжливи статии от жълти клюкарски сайтове, които след това да представят като „истини” и „свидетелства,” насърчавайки другите да ги споделят и призовавайки ги да подпомагат финансово сайта им (за да продължат да правят същото).

Резултатът

Несъмнено християни.ком са се почувствали лично засегнати и това е напълно разбираемо. Администраторите Йоланта и Венци Тоневски призоваха да не се обръща внимание използвайки доста цветист език:
Аз няма да се занимавам с тоя човек ,просто защото видях един негов клип-проповед, разбрах че е от ( както казва една приятелка ) сивите новоизлюпени теолози ( ония дето непрекъснато преповтарят на хората едни и същи НЕважни неща) -това го казвам без злоба към него, той самия е два пъти по-млад от мен ,така че ….оставям го човечеца..нека се плюнчи.” (Източник ТУК)

Роско, рижко, радост.. Все тая важното е, че си е повярвал, че е велик теологичен ум и учител от висша класа “ (Източник ТУК)

След това започнаха да пишат редовно коментари след статиите ми – нерядко доста нападателни и обидни:

Попрегледах из нета за г-н Радостин Марчев, виждам, че обича вниманието, прави някакви опити за видео изяви или текстови словоизлеяния. Най-вероятно не е стигнал до голям успех, след като е прибегнал до стария като света трик – да поплюеш нависоко, за да те видят. Но за съжаление винаги храчката се връща и пада върху първия (Тоневски, източник ТУК)

От диалога (доколкото изобщо имаше такъв) стана ясно, че те не толкова не могат колкото не желаят да проверяват информацията, която публикуват, а в някои случаи дори съзнателно публикуват неща, които знаят или поне подозират, че са неверни. Когато им беше показано, че информацията наистина е невярна те не намериха за нужно да премахнат нито една от статиите, за които ставаше въпрос („О, дори ме вдъхновихте и ПАК публикувах въпросната статия -тоя път във ваша чест, поради огромния ви интерес към нея ..“ – Коментар на Йоланта относно унищожението на скелети от американското правителство – източник ТУК). Когато им казах, че това е нечестно спрямо техните читатели и че всъщност е съзнателна заблуда те не видяха в това нищо лошо „ОО, г-н Марчев …по повод извиненията от моя страна или от страна на администрацията ,то не сте първия ,който иска извинения. Но ако започна да се извинявам за всичко ,то няма да ми остане време да премахвам фейк-новините и статиите . А и не виждам какво трябва аз или администрацията да се извини, след като няма никакви фатални последствия ,освен разбиването ан вашия собствен мир и сън заради тази фейк новина. Съжалявам за което ви състояние, драги ! Но..има спасение-има много добри прихиятри ! Не е лошо да ги посетите -само ще е от полза. Бог затова ги е дал. Благословения!„. (източник ТУК)

Единствената причина, която ми идва на ум да правят това е понеже знаят, че подобни сензационни макар и неверни материали се четат много т.е. става дума за стремеж към привличане на посетители. Ако това наистина е така колкото и да се старая аз не мога да видя разлика между един обикновен жълт сайт и християни.ком освен християнската опаковка. Ако някой може нека да преглътна оправданието, че съзнателното публикуване на жълти лъжи има за цел да доведе посетителите до други материали, съдържащи благовестието.

Напоследък се чудех как така такъв голям и мощен сървър като тоя на Християни.ком пада на петнадесет минути ,но прочитайки вашите стии в блогчето ви , се досетих ! Всяко мрънкане по някоя публикация в сайта предизвиква следната реакция -хората от едното любопитство посещават дадения одумван линк ,да видят и те какво ще да е тая „ужасна “ публикация в християнски сайт! Е, повечето остават неудовлетворени и може би ви се ядосват заради сгъстените краски ,но…това е истината -всяко мрънкане води до все по-голяма посещаемост.

Е ,доброто в случая е ,че след като видят че не си струва , попоглеждат малко по-встрани и забелязват другите статии на библейска тематика ,като примерно“Десетте Божии заповеди “ (Коментар на Йоланта, източник ТУК)

За мен това е абсурд.

Крадецът вика „Дръжте крадеца”

Християни.ком никога не са отричали, че правят нещата, които написах по-горе. Няма и как да ги отрекат понеже те са дебело подкрепени с факти. Това, което направиха беше да започнат да повтарят лозунги като „Това не е християнско,“ „Господ идва да ви накаже,“ „Кои сте вид че съдите Божиите слуги,“ „Да говорите така е обидно,“ „Засрамете се,“ „съмнителни елементи,“ „черни станции,“ „клюкарство” и т.н. (всички изрази са автентични коментари). Всичко това гарнирано с обвинението, че всеки, който си позволи да им каже, че правят нещо нередно действа срещу благовестието и не е християнин.

Всичко това на практика представлява замитане под килима на въпроса дали в случая съществува морален проблем. Проблемът за мен е, че съзнателното препечатването на лъжи от съмнителни източници и представянето им за свидетелства не е благовестие и всъщност действа в точно обратната посока. Когато към това бъде добавено насърчението читателите да споделят тези материали ефекта се мултиплицира, християнството е осмяно, а наивниците дискредитирани. Това може и да носи посещения, но не е благовестие.

Това, към което вече повече от година призовавам е не просто да хвърляме лозунги като камъни и да говорим наедро общи приказки, а да започнем да говорим по същество. По същество означава да зададем и след това честно да отговорим на въпроси като: „Истина ли е, сайта системно издирва и препечатва жълти лъжи?” „Истина ли е, че съзнаваме какво правим и че информацията, която публикуваме е невярна, но не намираме за нужно да я коригираме или премахнем?” „Смятаме ли, че това е добър начин за благовестие?” „Има ли реална опасност християнството и християните да бъдат по този начин дискредитирани?” „Това подвеждане ли е наивните читатели, които смятат, че написаното е вярно?” И т.н.

Едва когато направим това ще стане ясно дали става дума за очерняне, сриване на репутация, завист, клюкарство или за напълно основателна критика на една неприемлива от християнска гледна точка и вредна практика.

Кулминацията

До този момент никой от християни.ком не е пожелал да говори конкретно по тези въпроси. Те системно се замитат под килима за сметка на някакво „нехристиянско поведение.” Казано с думи прости: Щом ни критикуваш ти не си християнин, а клюкар. Нашето християнство не изисква от нас да видим дали грешим и ако е така да се поправим, но на теб не ти е позволено да повдигаш тези въпроси.

Малко преди новогодишните празници Венци Тоневски написа като коментар в моя блог:

Имам принцип да не пиша и да не разпространявам обидна или агресивна информация за пастори, служители, сайтове и пр. Точно обратното, харесвам този блог... За съставящия го (Радо) не мога да дам мнение, тъй като не го познавам лично.

Явно през новата година е изживял духовен катарзис понеже днес е започнал в християни.ком нова поредица: „Радостин Марчев: християнин, богослов или клюкар”. От нея можем да научим, че аз „запълвам времето си с агресивно нападателни анализи и откровени словестни атаки към други християни,“ с „бай ганьовския манталитет“ като „за целта ползвам интернет трибуните на блогър, фейсбук или дори проповядване в църкви.“ Целта ми е „смачкване на пастори и служения, които не играят по моята свирка“ чрез „организирване хулителни кампании с цел очерняне и оронване на личността“ като при това „границата на моралът, християнският език и общуване пада под нулата.“ (Вероятно ефекта би бил по-силен ако се посочат примери за горните неща. Оставени сме да гадаем дали става дума за пропуск или такива липсват). Всички, които са съгласни с написаното от мен „показаха, че вътрешно нямат мир и любов а бунт и жажда за война, дори и срещу свои. Хора, които не носят Святия Дух в себе си.“ (Как точно го показаха не се уточнява.) Сега чрез тази статия (на Тоневски) „след години търпение ще се покажат наяве, кои са враговете на българските християнски движения и защо все още българите тънат в калта, вместо да уповават и работят за Бог.“ (Дали това означава, че единствената причина българският народ целокупно да не уповава на Бога е, че някой си позволява да критикува християни.ком- „най-големият християнски сайт за благовестие в Европа. – цитатът е от ТУК)   За блога ми трябва да се знае, че „70% от съдържанието е оплюващо други християни, пастори или християнски движения.“ (С това предполагам, че има предвид, че преведох „Против ересите“ от Ириней Лионски, макар че и така сметката няма да излезе. Досега съм пуснал 1640 публикации – ще ми е интересно да видя как 1150 от тях попадат в графата спомената от Тоневски. Всъщност ако намалим от 70% на 10% пак ще сме в повече, но за сметка на това ефекта далеч ням да е същия. Блогът е открит и това лесно може да се провери). Накрая е ясно казано, че „Факт е, че от години води активна оплювна кампания срещу служението на християни.ком и дори смея да кажа, че материалите ни му дават някаква база за „творческо изразяване“ на това, което крие в себе си. А именно гняв, омраза, завист и озлобление. Качества присъщи по-скоро на луцифер, от колкото на християнски водач, който на години може да ми бъде баща.“ (Макар че през 2014 г. имам статия, която дава препратка към техен материал, първата моя статия, която изрично споменава християни.ком е написана през Февруари 2015 т.е. преди по-малко от година. За какви „години“ става дума и как това е „факт“ мога само да гадая.).

Обръщам внимание, че двете ми дъщери са съответно на 5 и 2 годинки, а аз все още не съм излязъл от 30-те, така че последното твърдение ми се струва малко прекалено. Случва се когато стреляш напосоки без да си съвсем наясно за кого точно пишеш. Но пък всичко останало е истина….

За сметка на това Йоалнта не е толкова многословна, но пък бие право в целта „Бегай оттук с тоя помияр“ (скрийншота по-долу е от затворена фейсбук група, в която аз не членувам. Репликата е била по повод на това, че някой се е позовал на материал публикуван в моя блог).

12511892_10207904330664107_901973012_n

А коментарът към нея е още по-интересен: „МНООО льоша дума съм казала, ама се оказва че не е …обидна ! ….Пак да го кажа Радос-думата ПОМИЯР означава НЕРАСОВО КУЧЕ, и не е обидна . :D“ (източник ТУК)

Nice, а.

Та за какво говорехме – при мен „границата на моралът, християнският език и общуване пада под нулата„?

А крадецът е надигнал глас и вика ли вика с пълно гърло „Дръжте крадеца!“

ПП. Днес, 19.01.2016 забелязвам, че темата има продължение:  Йоланта е пуснала във форума на християни.ком втора тема за мен озаглавена: И докъде наистина стига глупостта ни.  В нея тя ми отправя две съкрушителни критики: Първо, че в моя проповед съм използвал като илюстрация фиктивна история (по някаква изкълчена логика се прави аналогия с жълтите статии, които християни.ком препечатва) и второ, че съм приел научните степени бакалавър и магистър след завършване на съответното обучение. Нейното заключение е, че причината за тези сериозни нехристиянски прояви се корени в това, че се определям като баптист, а баптистите нямат кръщение в Светия Дух с езици и изцеление. „Това е толкоз ясно и логично,“ както казал поета. Мога единствено да замълча виновно….Темата е истински бисер.

Изглежда обаче това й се е видяло недостатъчно. В добавка Йоланта си е качила на стената комплиация от снимки с впечатляващото име „Противници на Благовестието в България.“ Сред тях гордо стои и моето име. Там обсъждането може да продължи на воля – разбира се, под водителството на Светия Дух, Който аз нямам.

12511643_10207918778025282_143173982_n

14 thoughts on “Докъде стига глупостта ни – 14

 1. Нещата са много простички. Посещенията правят сайта интересен за рекламодатели. Това носи пари.

 2. На въпроса, който има вече 12 производни, отговорът е: „До безкрайност!“. Съдя за това по себе си и повлиян от мисълта на А. Айнщайн за две безкрайни неща и особено едното.

 3. Според мен има и нещо друго. Забележете, че в два свой коментара Тоневски подчертава следното и ще цитирам: ”Ще използвам всичките си знания,които Бог ми е дал,за да разпространя и популяризирам…От днес в гугъл ще присъства и неговото име (на Радостин Марчев) при ключово търсене.” Определено Тоневски иска да си упражнява знанията от колеж ”Омега” чрез името на Радостин Марчев и непрекъснато тръби навсякъде за уменията си. Даже на няколко пъти намекваше на Радостин, че не разбирал от уеб,а видиш ли той разбирал. Ще се поразровя из страницата на въпросния колеж за да разбера дали предлагат някаква практика за завършилите го( дано да имат сайт). Иначе определено не са му добри знанията по SEO оптимизация и се убедих лично,като написах името на Радостин Марчев в гугъл. 🙂
  Така че нападките му също така са свързани и с изтъкването на знанията му.

  И ще разкажа една история,която още никой не е чувал в интернет пространството. Един ден едно момченце (7,8 клас) си се разхождало на центъра в Пловдив. Било много спокойно,докато пред него не се изпречила здрава мъжка фигура и чуло: „Ей,малкия,ти ли ми спамеше във форума на християни.ком, ела ми сега се разберем,като мъже.” Момченцето изобщо не разбрало какво става и се вцепенило,а негови приятели го дръпнали да си ходят” След няколко дена момченцето прочело пост на Тоневски в Християнския му портал: „Познах К.М на центъра и го викнах да се разберем за спаменето в моя портал, той се поп*ика от страх и се направи, че не ме е познал. Изобщо не беше толкова отворен тогава.”
  За известен период от време момченцето се страхуваше да разхожда из центъра,а аз щях да убеждавам родителите му да се намесят по адекватен начин.
  Нека читателите и Радо да разберат за какво иде реч.
  Тоневски на съд за побой може и да не е ходил,но за обиди и клевети като гледам как го е подкарал може и да отиде. Жалко,че разплащайки си глобите отново за доста време християни.ком може да затвори врати. А, вие добри хорица подкрепяйте християни.ком,че бъдещето е неизвестно. 🙂

  пп Радо ако реши за последното,адвоката вече му е ореден:-)

 4. Леле ужас, чак сега видях че имам правописни грешки в коментара, смартфона пак ме е изиграл, но и моето бързане и невнимание също..

 5. Венци Тоневски казва, че 70% от съдържанието в блога е посветено на плюене на други пастори и служения. Поразрових се и гледам преводи на Лутер, Н.Т. Райт, Бонхофер, Барт и пр. Накрая заключих, че може би Тоневски визира Ириней и “ Против ересите“ :))

 6. „Против ересите“ на Св. Ириней Лионски е насочена срещу лъжите на гностиците-докети –
  2 Йоаново 1:7 Защото много измамници излязоха в света, които не изповядват дохождането на Исуса Христа в плът. Такъв човек е измамник и антихрист. – не знам какви пастори и служения ги бъркат тука..

 7. как мога да покажа скрийншщотове на Ангел Иванов , показващи как хули евангелски християни, евреи и всичко, което му се струва еретично? Как мога да покажа псувните на Ангел Иванов по жени-християнки?

  Има ли някакъв код който да ползвам за направени от мен снимки в съответните групи?
  Нека се види какъв човек помага на Радостин Марчев с сътворяването на хулителните статии по братя и сестри.Искам да покажа и как един брат евангелски християнин, на име Али Джъван е изгонил Ангел от групата си с думите:
  „махни се бе сатано, мръсно говедо“
  защото не го е изтърпял!
  Нека прецените сами какво е поведението на този човек.

  Ако някой знае някакъв код , с който ще се покажат снимките тук в коментарите , моля да го напише ,аз ще го ползвам за да ви ги покажа.Да видите какъв език държи момчето.

  Точно сестра Йоланта, която сега така сочно хули, го направи администратор и то два пъти в Православната група -проект, към сайта Християни.ком
  Но той и приятелите му направиха поверената му група на меле.Заради което и беше отстранен от нея.Може би заради това сега си излива яростта върху нея.

 8. Предполагам, че можеш да ги покажеш в групите, в които се водят такива разговори – със съответното искане администраторите да вземат мерки и да следят за езика и културата на общуване. Ако това не се прави, но групите се водят за християнски това би повдигнало за мен някои сериозни въпроси (Всъщност би повдигнало въпроси и ако не са християнски – от чисто културна гледна точка).
  В случая пуснатата от мен снимка показва начина, по който Йоланта говори за мен. Отношенията, разговорите и езикът използван от Ангел (пред когото тя е казала думите) към нея или обратното нямат пряко отношение към темата. Ако имаш информация за подобен език използван от мен към Йоланта или някой друг това би било по темата.
  Но логика от вида „Иван казал пред Драган лоша дума за Петкан, но Драган също е лош затова Иван спокойно може да си говори каквото иска за Петкан“ ми убягва.
  Обръщам внимание на всички, че не е тук мястото да се дискутират личните отношения между Ангел, Йоланта или който и да е друг. Ако някой реши да го прави ще се наложи да почистя боклука.

 9. Не съм псувал Йоланта, стига клевети! Но си признавам че предизвикан отвърнах на обидите на една друга която се подигра с нрода, с това клишето „колко резаци са обхождали баба ми по време на турското робство“, но както каза Радо, тук не е темата да се обсъждат отношенията ми, моля ви да ми пишете на лични ако искате да ми кажете нещо, просто предизвикан от Йоланта пуснах скринщот в една затворена група за това как тя агресивно оплю Радо просто защото пуснах апологическа статия от неговия блог..

 10. Радо, поздрави за цялата поредица. Мисля, че в случая ти си прав, а hristiqni.com не са. Въпреки това за една година не виждам особено напредък в отношенията ви, а също така не виждам и hristiqni.com да са намалили количеството жълтини, които публикуват.

 11. Вярно е, но не съм се и надявал особено.
  Основната причина да пиша е, за да накарам повече хора да престанат да споделят глупости по стените си. Не съм търсил конфликт, макар че в един момент ми стана ясно, че няма да мине без него. Но когато видя, че 20 мои приятели безкритично споделят как Стивън Хокинг казал, че има Бог или че в човешкото ДНК има закодирани библейски стихове и много повече им се смеят това ми се вижда проблем. Те може би няма да го споделят от брадва.бг, но ще го направят от християни.ком понеже последният се води християнски сайт и с това печели доверие.
  Така че те или ще започнат да проверяват информацията, която публикуват (което на мен ми се вижда нещо напълно естествено) или ще трябва да се примирят публично да им се казва, че публикуват глупости и да им се смеят.

 12. Защо се занимавате с подобни сайтчета които се чудят как да се популяризират…Очаквам да поканят Патрашкова да им стане PR….и да ги рекламира в своя вестник – жълто при жълто отива…

 13. Ангел Иванов, не се крий братле, защото и ти не си светена вода, с всичките ти псевдопрофили в Фейсбук, с които нападаш и обиждаш хора. И твоя случай е ясен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.