Докъде стига глупостта ни – 13


от Радостин Марчев

„Изкуственият интелект не може да се сравнява с естествената глупост“ (Народна мъдрост)

canada

Преди няколко дена християни.ком публикуваха поредния бисер Мюсюлманските родители поискаха премахване на свинското месо във всички училищни столови. Заглавието говори само за себе и е допълнено с отговор на кмета на Дорвел, на което се предполага, че трябва да ръкопляскаме.

Единственият проблем е, че нито искането на мюсюлманите нито изказването на кмета са истински. За подробности – вижте официалния сайт на Дорвел. Обърнете внимание на съобщението за подобна фалшификация свързана този път с белгийски град, която също се шири по нашите интернет ширини. Проверката отнема около 2 минути – стига да знае човек как да я направи.

Цялата работа нямаше да е с нищо забележителна ако наскоро християни.ком не бяха публикували свое „разследване,” в което разкрива и изобличава изказването на Стивън Хокинг, че „Господ съществува.” Сайта гордо заявява, че е впрегнал екипа си за цялостна проверка на случая и в края на краищата е разнищил тази „жълта и плоска история.” При това не може да се отрече, че пипа бързо – отнело им е само 8 месеца от публикуването на „новината.”

Единственото, за което човек се чуди е защо „жълтата и плоска история” бързо цъфна точно на техния сайт. Както и защо продължават да бълват такова изобилие от подобни жълти и плоски истории.

Моля ви, много ви моля приятели – преди да споделите на стената си нещо, за което не сте сигурни дали е истина първо направете проверка. Ако не знаете как – вижте ТУК.     

 

18 thoughts on “Докъде стига глупостта ни – 13

 1. Забавлява ме цялата поредица „Докъде стига глупостта ни“ и с нетърпение чакам всеки следващ „епизод“. Проблемът е, че въпросната статия не е в сайта на християни.ком а във форумите към сайта, където всеки потребител може да пише. Стани един администратор и ще следиш зорко за редни и нередни статии. И без това имаш време в излишък 😀
  Поздрави

 2. Радвам се, че поредицата те забавлява. И на други хора им е интересна. Докато не престанете да се държите като жълта преса в християнска опаковка – т.е. да преписвате всякакви безумни глупости от всякакви пошли и очевидно лъжливи сайтове – продължения ще има.
  А „проблемът“ съвсем не е в това,че статията е във форума към сайта, а не в самия сайт – първо защото ти сам си я публикувал във форума и второ защото и в сайта публикуваш съвсем същата жълтения.

 3. Да, въпросната статия наистина не е в сайта на християни.ком, а е публикувана във форума. Още по-интересното е, че над статията пише кой е автора- „Мнение Номер:#1 Мнение от Венци Тоневски » 27 Ное 2015, 14:22 „, а след това и модератори са се изказвали, лично заблудени от грешната информация на самия си администратор. Никой не си е направил труда за проверка на информацията, като или не е пожелал, или просто не е могъл. Може би е второто, ако все още се допускат 15-16 годишни за модератори и акцента е „помогнете на сайта, защото се издържаме сами“.

  Толкова е жалко и нагло как самият администратор си публикува невярна информация, а после се защитава, че това било във форума. Вече трябва отдавна да сме заключилили, че администраторът толерира публикациите на грешна информация и във форума, и в сайта на християни.ком. И не само, че ги толерира, ами и сам си ги разпространява, като примера точно сега.
  Само се чудя на опитите му да се защити тук, доколкото биха могли да се нарекат опити. По-скоро трябва да се извини пред всички по-млади и наивни християни, които чистосърдечно вярват на публикикуваните от тях глупости и стават за смях споделяйки ги. По този начин се петни авторитета на християнството и се появяват вицове по адрес на всички християни, не само по адрес на християни.ком.

  След дългата поредица „До къде стига глупостта ни“ мога да заключа и че на самият пастир на администратора- Иван Несторов, му е напълно безразлично за „християнските подвизи“ на твърде младите членове, които в една или друга степен представят църквата му. Разбира се, ако все още администраторът е част от църквата му.

  Призовавам всички християни, които смятат, че болните от рак деца и самотните майки са по-ненуждаещи се от средства от сайта християни.ком, да дарят парите си на християни.ком, които постоянно ни заливат с грешна информация и за друго съществено да правят не се сещам. Бих се радвала, ако имат наистина някакво полезно деяние и си заслужават събирането на пари.
  Поздрави и наистина Бог да ни е на помощ!

 4. Поради недостиг на време не проверявам всички статии, които ни пращат на мейла или в социалната мрежа. За това тази беше пусната във форумите, заради непровереното съдържание. За мен не е проблем, ако решиш да съставиш списък на „жълтите“ материали да ги премахна от сайта.
  До „Анонимен“. Здравей, от около година и половина не съм посещавал църквата на пастор Иван Несторов и не мисля, че е уместно да го намесваме. Служението на ОБЦ 1 Пловдив е силно, нека оставим Бог да преценя всичко останало. Относно даренията – не знам до колко си наясно с поддръжката на уеб проекти, но нито сме станали милионери, нито целим да печелим от тези сайтове. През последните месеци на няколко пъти ни спираха поради недостиг на средства за ВПС сървъра, който главно си го плащаме ние 🙂 Друг е въпросът на колко хора сме помогнали, като този случай от скоро: http://www.hristiqni.com/novini-ot-balgariya/3291-neka-pomognem-samotna-maika-na-dve-detza-zhivee-v-glad-i-mizeriya
  За него обаче Радо не писа нищо 🙂
  Поздрави.

 5. И още нещо. Имам принцип да не пиша и да не разпространявам обидна или агресивна информация за пастори, служители, сайтове и пр. Точно обратното, харесвам този блог и се радвам, че християнските сайтове и блогове значително нараснаха през последните години. За съставящия го (Радо) не мога да дам мнение, тъй като не го познавам лично.

 6. Да, убеден съм, че всички „грешки“ са само и единствено поради недостиг на време. Както и че всяка от тези, които ви посочих беше своевременно поправена, а наивниците, които ги разпространяваха из нета получиха вашето искрено извинение. А най-хубавото е че след като ви се случи веднъж-два пъти си взехте поука, нали?
  Айде вместо да се правим на ударени да си кажем честно истината в очите – вие сте явно и съзнателно „жълт“ сайт, на който не му пука дали това, което публикува е вярно или не. Единственото важно нещо е сайта да има повече посещения. Проблемът не е, че не успявате да проверите всичко, а че не желаете да проверявате нищо и по този начин съвсем съзнателно лъжете читателите си. Вие сте паразити, които нагло експлоатират една християнска ниша като едновременно злоупотребяват с наивността на едни хора и дават повод на други да ни се смеят. Човек трябва да е коефициент на интелигентност по-нисък от човешкия, за да не види това.
  Така че, моля, не се бийте в гърдите за „ползите“ и „помощта,“ които християни носи. Пази Боже от такава помощ и полза.

  Само за протокола, нито е вярно, че не разпространяваш информация подронваща авторитета на служители и църкви нито е вярно, че не си се изказвал за мен.

  Повече не мисля, че има какво да кажа. Или си вземете бележка и спрете да пишете глупости и лъжи или не протестирайте когато хората наричат това с истинските му имена и ви казват, че е грозно и срамно. С това разговорът ни от моя страна приключва.

 7. Безбройните неверни ваши публикации говорят съвсем друго- време много имате, но не го използвате по уместния начин. Ако наистина не държахте на събирането на пари, нямаше да ви са и от полза жълтите страници, на които явно си държите, защото за тях време имате да наблягате.
  И радвам се, че сте публикували зова за помощ на тази жена с две деца. Дано повече хора помогнат. Въпреки това подобни ваши публикации на фона на неверните ви такива…не са често срещани. А и те не биха могли да замаскират неверните ви и да спасяват християните публикували ги от унижението, което ги следва.

  пп А доколкото до обидната информация, не смятам, че обидих никой. Изразих очудване защо един пастир не съветва служителите си за вършене на Божието дело по правилния начин, защото това е едно от задълженията на всеки пастир. И вече ми отговорихте- просто не сте част от църквата му, но и не споменавате да сте част от друга.
  А колкото до вашия принцип с неразпространието на обидна и агресивна информация, ако някой прекарва време из форумите на християни.ком сам би се уверил, че е това истина… истина, колкото и публикациите ви с жълти заглавия. 🙂

 8. Тук виждам две неща. Един анонимен 🙂 което говори достатъчно, и един уплашен човек. Уплашен, че ако го няма християни.ком, ще свърши „изворът“ от който черпи сили, за да си запълва времето с плюене. Горе предложих варианти за недоволните – имаме контакти и „книга за оплаквания“, на който не му харесва дадена публикация нека ни пише. Духът на препирнята е достатъчно далеч от мен, за да не продължавам с безмислените конфронтации по блогчета 🙂
  Поздрави

 9. Не уплашен – направо съм ужасен.
  За какъв вариант говориш – от една година ти посочвам глупостите и още нищо не си махнал.
  Значи когато ти крадеш простотии от брадва.бг и ги публикуваш това е градивно християнско поведение, а когато ти кажат в прав текст какво правиш е плюене.
  В няколкото коментара, които изписа тук ти се държиш нагло, шикалкавиш и явно лъжеш. Да ти кажа и аз какво виждам – човек без елементарни морални задръжки. „Бошлаф, са тия пущини,“ както казал бай Ганьо, нали?

 10. Е то се вижда ясно кой е бай ганьото, даже и цитатите си наизустил като любими 🙂 лошото е, че се пишеш за християнин а нямаш елементарна християнска етика и начин на подход. Общувал съм с атеисти, които показват далеч далеч по-високо ниво от твоето. Има хора, общуването с които те принизява до степен махленска простащина и смисълът се изгубва.
  За брадва.бг – Има си елементарни стъпки, когато даден сайт препубликува и християни.ком ги е спазвал и ги спазва и до днес. Явно разбираш от уеб колкото и от християнство 🙂
  Елементарната човешка злоба, явното показване на абсолютна незрялост в духовно ниво и напъните за „популярност“ чрез оплюване на популярни, ми показват че явно като личност (ако се имаш за такава) имаш нужда от сериозно ревизиране на принципите. Или поне това показваш чрез онлайн общуването си. Дали заслужаваш да отделям повече от времето и вниманието си? Ммм не 😀
  Поздрави

 11. Правя изключение и пускам този коментар, за да си вземат бележка хората, че християни.ком е „най-големият християнски сайт за благовестие в Европа.“ Аз „мълча и немея“ пред измисления свят, в който живеят някои хора.
  Blog admin

  Бравос бравос,Радо’с !
  Големи изобличения и разобличения, голямо чудо!
  А тъй ,а тъй!

  Венци, момчето ми защо не вземем да му кажем на Радос колко пари „събрахме“ когато бяхме притеснени ,че аз не успях да пусна парите за съществуването на сайта( които всеки месец се дават на фирмата , отдала ни под наем сървъра, за да го има) и как „събраното “ плати сървъра ,така че …ни спряха за едно 5 дена докато аз успея да си получа заплатата и да пратя парите ?
  Защо не му кажем на Радос това?
  Може пък да разобличи по-успешно това „събиране на пари с жълти статии“, както ни упреква тука!

  И аз даже недоразбирам как жълти статии могат да платят сървъра ни, или да съберат пари, но…надявам се Радос да ни покаже механизма .

  Радос, а ти защо не написа статия за това ,че на няколко пъти християнският ни сайт беше спрян и изписваше Acaunt Suspended ?
  Това беше поради липса на средства…понеже аз ,основния платец на сайта ,бях много притеснена.А потребителите някак си не дават хорицата.Ми ко да ги правиш-не дават,защото четат твоя блог и на АнтХристов в групичката -„инфото за нас“

  С което вие и двамата + още две женици с вас, спомагате за „финансирането “ на Християни.ком, което пада засега и май…за неопределено време само на нашите ръце с В.Тоневски

  И така ,Радос-очаквам статийка за това как жълти статии могат да но докарат огромните печални, и нещо от рода „ЗАЩО най-големия християнски сайт за Благовестие в Европа ,който е български , беше спрян на няколко пъти?“
  хайде , захващай се!
  Благословения и Бог да те води !

 12. Да обобщя дотук:

  1. Християни.ком масово взема сензационни статии от жълти сайтове, които препубликува (спазвайки всички необходими стъпки – в т.ч. често без изобщо да посочва източника :), за да привлича повече посетители.
  2. Хората от християни.ком не си дават елементарен труд да проверяват съдържанието на своите публикации и в прав текст казват, че това е ненужно и нямат време.
  3. Когато им кажат, че това е грозно и подвеждащо и от една страна заблуждава читателите (някои от които наивно споделят същите статии на стените си), а от друга дава повод да се смеят на християните те приемат това като плюене.
  4. Когато им покажат неверните статии те отказват да ги премахнат не показват капка съжаление и не смятат, че дължат извинение на читателите си.
  5. Когато им казвам в прав текст, че е грозно и безморално да развиват дейност характерна за жълти издания (т.е. съзнателни да публикуват лъжи) представяйки я в християнска опаковка това е „махленска простащина,“ „завист“ и „духовна незрялост“ и „ниско ниво.“

  Обръщам внимание, Венци даже не си дава труд да отрича, че прави горните неща – просто той не вижда в тях нищо нередно. За сметка на това всяка обръщане към моралната страна на проблема е „нехристиянско плюене.“ Сериозно?

  Далеч съм от мисълта, че хора заели се с подобен проект ще си вземат бележка. Но те няма да бъдат оставени да се представят като гласЪТ на християните или дори като един от християнките гласове. Просто защото в цялата работа думата „християнски“ е единствено етикет за привличане на наивници.

  Мисля, че от горните коментари нещата станаха ясни и за слепите.
  Повече спам тук не е необходим.

 13. За времето, откакто съществува християни.ком Тоневски наистина е станал популярен, но не и с християнското си познание или духовно израстване, колкото и да се бие в гърдите и да твърди обратното. Популярен е единствено с абсолютизма си на отчаянието. Колкото повече се мъчиш да му обясниш нещо, толкова повече се отчайваш…
  По думите на самия администратор на християни.ком става явно,че след всички положени усилия за една година от страна на Радо, християни.ком пак ще ни разсмеят около Рождество с някой и друг хумор, на който упорито ще си вярват и ще искат и ние да им повярваме.:)
  И накрая ако имат наистина сериозни неща да споделят с читателите си, как да искат от тях да им вярват.

  Поздрави за хубавия блог и приятно изкарване на празниците на всички!

 14. Радо’с кой ти пречи да обобщаваш-обобщавай си.

  Истината е, че се занимавате с големи глупости, вместо да си гледате Благовестието.
  Кои сте вие с „анонимен“, че да съдите Господни слуги?
  Изобличавате , ама вече всички разбраха какво е „изобличението ви“ .Все едни и същи неща.
  Ако погледнеш кои статийки от тоя блог са най-посещавани, ще видиш че това са само ония „разобличителните на Християни.ком“.Другите просто не струват хич, тия поне са някакви интересни .

  В същото това време докато „изобличавате“ темите за обсъждане в християнския форум на сайта, благовестието ви е нула. А ти доколкото знаем , си и пастор ! Ето с какви неща се занимавал един пастор ..

 15. Днес научих, че съм и пастор. Става все по-интересно.

  П.П. Ако има още подобни коментари предполагам, че ще ги оставя, за да стане още по-ясно за какво иде реч.

 16. Засрамете се, вместо да се обединят в благовестието, някои съмнителни елементи тук се обаждат като черна станция и критикуват труда на братята и сестрите си, за което и ще понесат последствията от греховете си скоро, защото Господния ден наближава !

 17. Значи да преписваме неверни клюки от жълта преса, за да си увеличим посещаемостта на сайта с ясното съзнание какво правим е благовестие, а да кажем, че това е грозно и подвеждащо е грях, за който Господ идва да ни накаже?
  Удивително е как някои хора упорито отбягват да видят сериозния проблем, за който говорим и без да им мигне окото го замитат под килима с лозунги като „това не е християнско,“ „Господ идва да ви накаже,“ „кои сте вид че съдите Божиите слуги,“ „да говорите така е обидно,“ „Засрамете се,“ „съмнителни елементи,“ „черни станции“ и т.н. Понеже няма как да го отрекат просто се правят, че не съществува.
  Ако някоя от статиите (вече над 10) не е вярна съм отворен това да ми бъде посочено. Но ако всичко е вярно -а то е и при това добре документирано – нека да спрем да се правим не невидяли и неразбрали и да започнем да си говорим по същество. А по същество означава:
  1. Кога християни.ком ще престане да препечатва неверни глупости от жълти сайтове?
  2. Кога ще започне да проверява информацията, която публикува?
  3. Кога ще си даде сметка, че да прави това не е благовевстие, а подвеждане на наивните християни и даване на сериозен повод да се осмива и хули християнството?
  4. Кога ще премахне лъжливите статии, които им бяха посочени?
  5. Кога ще се извини на читателите си, които подвежда по този начин?
  6. Кога ще разбере, че да прави тези неща съзнателно означава съвсем съзнателно да разпространява лъжи?
  До този момент не се вижда желание да направи нито едно от горните неща, но за сметка на това демонстрира възмущение, че някой изобщо си позволява да им казва това.

  П.П. Ако още някой си позволи да напише коментар с език подобен на този използван от Мила Георгиева ще го изтрия. Човек трябва да може да се държи поне малко прилично когато нахълтва да коментира в чуждо пространство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.