История на църквата – 1-1


Евсевий Кесарийски

Книга I

Глава 1

Планът на книгата

1. Моята цел е да напиша изложение на приемствеността на светите апостоли както и на времената простиращи се между дните на Спасителя и нашето собствено, да спомена множество важни събития, за които се казва, че са се случили в историята на Църквата, да спомена тези, които управлявали и предстоявали над Църквата в най-важните енории и тези, които във всяко поколение устно или писмено прогласявали Божието слово.

2. Целта ми е също да дам имената, броят и времената на тези, които поради любов към новостите изпаднали в най-големи грешки и обявявайки се за откриватели на лъжливо нареченото знание (ср. 1 Тим. 4:20) подобно на свирепи вълци немилостиво поразили Божието стадо.

3. Моето намерение е освен това да изброя нещастията, които веднага дошли върху целия еврейски народ заради заговорът им срещу Спасителя, да опиша начините и времената, в които Божието слово било нападано от езичниците и да опиша характера на онези, които в различно време стоели твърди за него и изправени макар да търпели кръв и мъчения както и изповедите, които били съставени в нашите собствени дни и накрая добрата и милостива помощ, която нашият Спасител даде на всички ни. Тъй като възнамерявам да запиша всички тези неща аз ще започна своята книга с началото на диспенсацията[1] на нашият Спасител Господ Исус Христос.

4. Но в началото аз трябва да помоля за своята книга снизхождението на мъдрия понеже признавам, че е отвъд моята сила да създам съвършена и цялостна история и тъй като аз съм първият, който се захваща с този предмет съм принуден да вървя по самотен и неутъпкан път. Моля се Бог да бъде мой водач и силата Господна да ми помага тъй като не съм в състояние да открия дори стъпките на тези, които са вървели преди мен освен в кратките фрагменти, в които едни по един начин, а други по друг, са ни дали конкретни описания за времената, в които са живели. Отдалеч те издигат гласовете си като факли и викат като от някаква висока и ясно видима кула наставлявайки ни къде да ходим и как да насочваме курса на делата си сигурно и безопасно.

5. Така събрали от споменатите тук и там от тях неща каквото сметнахме за важно за настоящата книга и откъснали подобно на цветя от морава подходящите пасажи от древните автори[2] ние ще се опитаме да изложим всичко в исторически разказ доволни ако запазим паметта за приемствеността на апостолите на нашия Спасител, ако не на всички, то поне на най-известните сред тях в тези църкви, които са най-бележити и които дори до днес се ползват с уважение.

6. Тази книга изглежда е от особена важност понеже аз не зная за църковен писател посветил се на този предмет и се надявам, че тя ще бъде твърде полезна на тези, които се интересуват от исторически изследвания.

7. Аз вече представих едно резюме на тези неща в Хронологичните канони, които съставих, но сега се захващам да напиша в настоящата книга колкото ми е възможно по-подробно описание.

8.  Моята книга ще започне, както казах, с диспенсацията на Спасителят Христос – която е по-издигната и по-велика от човешките представи – и с дискусия за Неговата божественост[3]

9.  тъй като ние вземаме дори името си от Христос необходимо е този, който възнамерява да напише история на Църквата да започне със самото начало на Христовата диспенсация, която е по-божествена отколкото мнозина смятат.

[1] οἰκονομία

[2] Едно от най-ценните неща в историята на Евсевий е в цитатите, които той дава от по-ранни църковни писатели. Произведенията на много от тях са изгубени и са ни известни единствено чрез частите споменати от Евсевий.

[3] θεολογία

4 thoughts on “История на църквата – 1-1

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.