Знацитe на вярата


ЗНАЦИТЕ НА ВЯРАТА

от Мартин Лутер

И ако призовавате като Отец Този, Който без лицеприятие съди, според делото на всекиго, то прекарайте със страх времето на вашето престояване“ (1 Петър 1:17)

Ние учим, че Бог ни спасява единствено чрез вяра, без дела. Защо тогава Петър казва, че Бог ще съди делата на всеки? Ето защо: Това, което ние учим – че единствено вярата ни оправдава пред Бога – е несъмнено вярно защото това е толкова ясно в Писанието, че никой не може да го отрече. Това, което казва апостолът тук – че Бог съди според делата – също е вярно. Ние винаги трябва да помним, че там където няма вяра, не може да има добри дела и от друга страна където няма добри дела няма вяра. Затова трябва да виждаме вярата и добрите дела като свързани. Целия християнски живот е въплътен в тези две неща. Начинът, по който живеем е важен понеже Бог ще ни съди според това. Но макар Бог да ни съди според делата все още е вярно, че делата са единствено плод на вярата. Това е начинът по който знаем дали имаме вяра или не. Така Бог ще ни съди въз основа на това дали сме вярвали или не. Единственият начин Бог да съди лъжците е според техните думи. Все пак е очевидно, че те не са станали лъжци поради техните думи, а вече са лъжци преди да изрекат дори една дума понеже лъжата влиза в устата от сърцето.

Делата са плодовете и знаците на вярата. Бог съди хората според тези плодове. Те произлизат то вяра по начин, който явно показва дали имаме в сърцата си вяра или не. Бог няма да ни съди като ни пита дали сме се наричали християни или дали сме били кръстени. Той ще пита всеки един от нас: „Ако си бил християнин тогава кажи Ми къде са плодовете показващи твоята вяра?“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.