Зилотите


ЗИЛОТИТЕ

от Скот МакНайт

images

Зилотизмът е изборът да се защитава светостта както се живее отвъд това, което Библията казва. В този вид ревност той намира един източник на имунитет срещу всяка грешка.

Аз мисля, че зилотизма отразява една липса на доверие в Божието Слово.

Това, което го подклажда е страх от свободата.

Обкръжението му е неизбежно: осъдителност и поставяне на граници – две неща, които взети заедно по различен начин унищожават единството в Христос. Не е необходимо Божиите хора да бъдат направени еднакви, като по конвейер. Те трябва да са свободни, различими, уникални личности, които живеят в общност и общение надхвърлящо разликите.

Никога не съм виждал зилоти, които да не са осъдително настроени; никога не съм виждал и някой освободен в Духа човек, който да е осъдителен. Освободените познават спокойствието да принадлежат на Божието общество. Зилотите не знаят къде принадлежат и затова не знаят и че другите принадлежат.

Освободените обичат другите и обичайки ги се грижат за тяхното морално изграждане. Зилотите искат да контролират другите и поради тази причина не ги обичат правилно. Зилотите не водят другите хора към морално изграждане, а към конформизъм.

Зилотите съдят и понякога отхвърлят другите, които не живеят според техните правила, които изследват неща, с които те не се чувстват удобно – не понеже самите те внимателно са обмислили въпроса, а понеже не вярват, че другите са в състояние да достигнат до правилно решение. Освободените обаче могат да живеят с неяснотата, която създава свободата в Духа: те могат да се доверят на Бога да работи в другите хора, да вярват, че другите хора са отговорни и да разчитат на групата да намери верния път в света. Освободените могат да споделят мнението, до което са достигнали, зилотите могат единствено да осъждат. Освободените могат да кажат: „това не е добро, това не е мъдро,” зилотите ще кажат „ти си лош.”

(Между другото когато съединим забраните и осъдителността достигаме до легализма. Но това е предмет една цяла отделна тема.)

Докъде би стигнал Исус ако живееше според забраните на зилотизма? На колко маси с грешници щеше да седне? Нито една. Никога. Той понесе осъдителността на зилотите, но продължи въпреки това. Защо? Понеже знаеше, че Бог е създал хората да живеят свободни, за да могат да обичат Бога и другите хора и че това е същността на това да бъдеш духовен човек. Към това сочеше Тората и към това сочи тя и сега.

Зилотите, които съдят и изграждат стени губят връзка със същността на Тората понеже губят вяра в Бога и разрушават доверието в другите хора.

Най-суровите думи на Исус бяха насочени към фарисеите, които се бяха научили да изграждат стени около Тората и които съдеха останалите заради тези стени. Те смятаха, че техните стени защитават хората от това да не нарушават Тората. Исус смяташе, че техните огради са (1) гранични ограждения, (2) пречат на хората да живеят в Божията свобода, (3) показват липса на доверие в Тората/Библията и (4) отклоняват хората от пътя. За справка виж Матей 23.

По този начин забраните неизбежно водят до съдене на другите хора, които не живеят според тези забрани, които прескачат оградите им и които чрез опитността на Божията благодат са се научили да живеят по нов начин и в един нов свят.

Яков не скъпи думите си спрямо тези, които съдят другите. Опитайте се да прочетете посланието на Яков с тази тема наум.

Павел обвинява галатяните, че разкъсват Христовото тяло понеже издигат огради и понеже не живеят в свободата на Духа.

Йоан свежда Божията воля до това да се обича Бога и ближния. Прочетете 1 Йоан.

Зилотите обаче предпочитат да създават правила, да изграждат стени и да поставят граници. Те раздробяват Христовото Тяло и лишават общността от свободата, която Бог ни дава.

Злотизмът означава да създаваме правила отвъд Библията и правейки това да смятаме, че сме имунизирани от критика поради нашата крайна посветеност. Това, което съм научил е, че подобна крайна посветеност е посвещение от страх, а не живот на свобода.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.