Докъде стига глупостта ни – 10 (или къде все пак ни е астероидът)


ДОКЪДЕ СТИГА ГЛУПОСТТА НИ -10

1

Преди известно време християни.ком публикуваха пророчество за идващото изпълнение на Откровение 8 глава под формата на огромен астероид, който ще удари земята. НАСА знае за това, но умишлено го крие от хората.

След като казах, че това е пълна глупост и лъжливо пророчество един от администраторите на сайта заяви, че всяко подобно пророчество трябва да се публикува защото в случай, че не го направим ще отговаряме пред Бога ако то се сбъдне. След това ме заплаши, че има опасност ако говоря така, астероидът да промени посоката си и да падне в България вместо в Порто Рико, за където е предвиден. В същото време други хора се възмущаваха, че нямам право да говоря така, понеже все пак пророчеството не посочва дата и това, че събитията не се случват е просто понеже все още не им е дошло времето. („Пророците” твърдят, че изпълнението ще е „много скоро,” но това очевидно не прави впечатление на никого и те се чувстват свободни да отлагат до „бъдеще неопределено“.)

Разбира се, нищо от това не е вярно. Библията много ясно казва, че съществува такова нещо като лъжливи пророчества и сериозно ни предупреждава за опасността от тях (виж Плач 2:14; Ер. 23:16-18, 21-22,25-29,30-32; 14:14; Михей 2:11; Матей 24:11; 1 Петър 2:1). Освен това тя не ни казва, че трябва да приемаме и споделяме всичко безрезервно, водени от страх, че все пак може да се окаже вярно, а направо ни задължава да изпитваме.

Духа не угасвайте. Пророчества не презирайте. Всичко изпитвайте; дръжте доброто” (1 Сол. 5:19-21).

Пророци пък да говорят двама или трима, а другите да обсъждат” (1 Кор. 14:29 – СИ). „Двама или трима пророци трябва да говорят, а другите – да изпитват думите им.” (Съвремнен 2004). „От пророците нека говорят само двама или трима, а другите да преценяват.” (Верен 2002).

Накрая 1 Йоан 4:1 директно казва: „Възлюбени, не вярвайте на всеки дух, но изпитвайте духовете дали са от Бога; защото много лъжепророци излязоха по света.”

Става ясно, че няма как да се оправдаваме, че сме едва ли не задължени да пуснем в сайта си всичко, което ни изпратят под претекста, че е пророчество. Напротив, преди да направим това, сме задължени да поверим неговата достоверност. Как обаче можем изпитваме пророчествата?

1 Йоан 4:1, стих който цитирахме е много специфичен текст, свързан с борбата срещу едно конкретно учение, отричащо реалното въплъщение на Христос. Следващите стихове ясно обясняват това: „По това познавайте Божия Дух: всеки дух, който изповяда, че Исус Христос дойде в плът, е от Бога; а никой дух, който не изповядва Спасителя {Гръцки: Исуса.}*, не е от Бога; и това е духът на Антихриста, за когото сте чули, че иде, и сега е вече в света” (1 Йоан 4:2-3)

В по-общ смисъл, можем да кажем, че едно пророчество следва да бъде изпитано като проверим дали то противоречи на някоя открита истина на християнската вяра.

Има още няколко теста, които Библията предписва:

Първият от тях е плодовете, т.е. начина, по който живее пророкът. „Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас с овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители. От плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репеи? И тъй, от плодовете им ще ги познаете.” (Матей 7:15-16,20)

Второ, трябва да проверим дали думите му се сбъдват „Но пророк, който дръзне да каже от Мое Име дума, която Аз не съм му заповядал да говори, или който говори от името на други богове, тоя пророк да умре. И ако речеш в сърцето си: Как ще познаем коя дума Господ не е казал? – Когато някой пророк говори от Господното име, и думата му не се сбъдне нито се изпълни, тая дума Господ не е говорил; пророкът я е говорил надменно; да се не боиш от него.” (Втор. 18:20-22)

Книгата Второзаконие обаче отива и по-далеч. Дори ако пророчеството се сбъдне, ние не трябва да му вярваме ако то отдалечава хората от Бога:

Ако се въздигне всред тебе пророк или съновидец и ти означи знамение или чудо, и се сбъдне знамението или чудото, поради което той ти говори, казвайки: Да идем след други богове, (които ти не си знаел), и да им служим, – да не слушаш думите на оня пророк или на оня съновидец; защото Господ вашият Бог ви изпитва, за да узнае дали любите Господа вашия Бог с цялото си сърце и с цялата си душа.” (Втор. 13:1-3 виж също по-нататък 5-11).

Когато приложим тези критерии към въпросния случай, нещата веднага лъсват. Една проверка на хората получили тези „пророчества” показва, че Efrain Rodriguez е поставял дати за падането на астероида, Maurice Sklar изповядва „евангелието на просперитета,” а и двамата са давали множество лъжливи пророчества (виж ТУК и ТУК).

Както обещах, всяко първо число на месеца ще напомням за публикацията и ще питам защо нищо не се случва.

Това е вече трети месец. Къде ни е астероидът? И ще си признаете ли най-накрая, че първо публикувахте, а след това наскачахте да защитавате една глупост и лъжа?

3 thoughts on “Докъде стига глупостта ни – 10 (или къде все пак ни е астероидът)

  1. Радо, ти отброяваш 3 месеца за християни.ком, но са минали вече 9 месеца от оригиналната публикация на „Prophesy Club“ и повече от година от изявленията на цитирания там Родригес.

    Всъщност, двама от 6-те „източника“ за това пророчество, цитирани в публикацията на „Prophesy Club“, твърдят, че са били похитени от извънземни (виж последните 2-ма във видеото), което според мен измества въпроса от сферата на богословието към сферата на психиатрията.

  2. Ивайло съм на горния коментар. (Забравих да си напиша името.)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.